Предлага се компаниите да правят задължителни застраховки на роботите си, както и да отчисляват осигурителни вноски за извършваната от тях работа

__________

В Доклад на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент се предлага роботите да бъдат наричани „електронни лица“ и чрез този нов правен статут да получат „специфични права и отговорности“. Сред докладчиците на комисията е и българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Предложенията засягат всички интелигентни роботи, които са в състояние да вземат решения и да се движат автономно – в частност роботите хуманоиди и безпилотните коли.  На автономните роботи „може да бъде даден статут на електронни лица със специфични права и задължения“, отбелязва докладът.

Докладът предвижда компаниите да бъдат подканени да декларират какъв е приносът на роботите върху техните финансови резултати. Те ще трябва да отчитат колко са спестили от социални осигуровки на човешкия персонал благодарение на роботиката.  Респективно - печалбите, генерирани от роботи, ще бъдат облагани, за да се финансира социалната система на хората.

Потенциалните ефекти от намесата на роботите в пазара на труда поставят и въпроса за универсалния базов доход, идея, която вече си проправя път в много европейски страни.

В Доклада се поставя и въпросът за физическата сигурност на хората и човешкото достойнство, ако настъпи техническа повреда на робота. В тази връзка, предвижда се задължителното сключване на застраховки за покриване на потенциални щети, нанесени от роботите, подобно на автомобилните застраховки.

Планирано е Докладът да бъде разглеждан на първо четене в пленарна зала на 12.12.2016 г., а крайният срок за внасяне на предложения за промени в документа е 25.10.2016 г.

Вж. ОЩЕ


Доклад на ЕП предлага роботите да бъдат признати за електронни личности
Добави мнение