Проектът на Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействието има за цел да детайлизира предвидената в ЗНА (ДВ, бр. 34 от 03 май 2016 г.) уредба на оценката на въздействието като инструмент за подобряване на качеството на нормативните актове от компетентността на Министерския съвет.

Предложеният проект на наредба определя обхвата и методологията за извършване както на предварителна, така и на последваща оценка на въздействието. Наредбата урежда и двата вида предварителна оценка на въздействието – частична и цялостна.

Наредбата също определя образците на частичната предварителна оценка на въздействието и на консултационния документ, който следва де се използва при провеждането на обществените консултации, част от процеса по извършване на цялостна предварителна оценка на въздействието.

Наредбата предвижда в законодателната и оперативната програма да се съдържат изготвените частичните оценки на въздействие на актовете, включени в програмите, както и информация за това дали по тези актове е необходимо извършване на цялостна оценка. Предвидено е частична оценка да се извършва на всеки проект на закон, кодекс или подзаконов нормативен акт на Министерския съвет и да не се извършва, в случай че на съответния проект на нормативен акт е изготвена цялостна оценка на въздействието. Извършването на частична оценка на въздействието предшества, включването на съответния нормативен акт в законодателната и/или оперативната програма на Министерския съвет.

Съгласно разпоредбите на Закона за нормативните актове, акцент в наредбата е поставен и върху цялостната предварителната оценка на въздействието. Наредбата определя и основните инструменти при нейното извършване за измерване на основните евентуални бъдещи въздействия от прилагането на съответните актове.

Наред с инструментите за извършване на цялостна предварителна оценка на въздействието, наредбата включва и разпоредби относно провеждането на обществените консултации по време на процеса на извършване на оценката.  

 

Дата на откриване: 24.8.2016 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Държавна администрация
Дата на приключване: 23.9.2016 г.


Оценка на въздействието - проект на Наредба за обхвата и методологията за извършване
Добави мнение