21.02.2017

Във връзка с предложената промяна в Референтния документ за най-добри налични техники (BREF) за големи горивни инсталации (LCP) и, оттук - в Директивата за емисиите от промишлеността на Европейския съюз, която, ако бъде приета, ще нанесе непоправими щети на българския въгледобив и на българската енергетика,

Българската минно-геоложка камара (БМГК) и „Мини Марица-изток“ ЕАД
организират публично събитие (медиа брифинг)

на 21.02.2017 г., вторник, 13:00 ч., в Гранд Хотел София, гр. София, зала „Триадица“.

За участие в събитието са поканени представители на държавата, браншовите организации, въгледобивни компании, оператори на конвенционални топлоелектрически централи и синдикални лидери.

Целта на събитието е защита на българските енергетика и въгледобив, а ключови моменти в него ще са:

  • неприемането на предложените промени в посочените документи,
  • необходимостта от защита на ключови отрасли на националната икономика (въгледобив и конвенционална енергетика),
  • изграждането на обща позиция с други държави, които ще бъдат ощетени при евентуалното приемане на по-ниските лимити на емисии и
  • призив към отговорните институции (президент, Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на външните работи и др.) за осигуряване на гласуване против новите силно рестриктивни нива на емисиите от ТЕЦ.

В рамките на събитието ще бъдат очертани възможните последствия за българската икономика и енергетика, в т.ч. и социалният ефект, при евентуалното приемане на предложената промяна в Директивата за емисиите от промишлеността на Европейския съюз. Ще бъдат представени данни, примери и анализ на положителните ефекти от работата на сектор „Енергетика“, както и от отрицателните при едно рестриктивно решение за намаляване или спиране на мощности.

Участие до момента са заявили:

  • Константин Делисивков, служебен заместник-министър на енергетиката (поканен);
  • инж. Андон Андонов, изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД;
  • Инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара.
  • Инж. Валентин Вълчев, председател на ФНСМ към КНСБ;
  • Инж. Владимир Топалов, председател на СМФ към Конфедерация на труда „Подкрепа“.

Покани са изпратени до ръководствата на „ЕЙ И ЕС България“ АД, „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД, до НТС по минно дело, геология и металургия, до Българската стопанска камара и до Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

За контакт:

  • Инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК - director@bmgk-bg.org, +359 885464023
  • Даниел Киряков, експерт „Връзки с обществеността“, БМГК - daniel.kiryakov@bmgk-bg.org; +359 879 889 242.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Медиа брифинг: Емисиите от ТЕЦ-ове и от