Прочетено: 1603

Bloomberg

Трите работодателски организации - БТПП, АИКБ и БСК, постигнаха консенсус по принципите за определянето на минималната работна заплата. Те са в съответствие с Конвенция 131 на Международната организация по труда и съвпадат донякъде с позицията на синдикатите - покриване на потребностите на работника и неговото семейство във връзка със социалното подпомагане от държавата, поддържане на високо ниво на заетост и отчитане на производителността на труда.

Това обяви Димитър Бранков от БСК, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова и Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Работодателите са отправили покана към синдикатите за двустранни консултации по механизма на определянето на минималната работна заплата за 2017. Бранков припомни, че бизнесът е внесъл предложение за обсъждане на 3-годишната бюджетна прогноза още през април, затова не може да бъде обвиняван за липсата на преговори.

Бранков коментира и минималните осигурителни прагове. "Общата позиция на четирите работодателски организации е, че това е един остарял механизъм, който не допринася много за приходите на държавното обществено осигуряване и като цяло не се прилага в Европа."