01.06.2015

Министерството на икономиката информира, че на 27 май 2015 г. Република Турция е започнала процедура по разследване за заобикаляне през Република България на антидъмпингова мярка по вноса на шперплат с произход от Китай.

Ако процедурата завърши със заключение за наличие на заобикаляне на мярката, спрямо износа от България ще бъде наложено антидъмпинговото мито, прилагано за китайските износители – 240 щ.долара/куб.м.

Важно е да се отбележи, че това разследване касае не само вносители на шперплат от Китай, но и български производители и доставчици за Турция. Последните, в качеството си на чуждестранни производители и заинтересовани лица, имат право да получат и попълнят въпросници, използвани в антидъмпинговото разследване. На базата на тези въпросници властите в Турция ще констатират дали се практикува заобикаляне на антидъмпинговата мярка през България. Ако няма заинтересованост от страна на българските производители и износители (не са попълнени въпросници и не е заявен интерес за участие в процедурата), Република Турция може да разшири обхвата на антидъмпинговата мярка и спрямо износа от България на основата на данните, с които разполага. Следователно, българските производители на шперплат носят значителна част от доказателствената тежест. Призоваваме заинтересованите производители/износители на шперплат да  попълнят и изпратят въпросниците.

Краен срок за представяне на турските разследващи органи на попълнени от заинтересованите лица въпросници и коментари във връзка с разследването: 37 дни, считано от започването на процедурата - 27 май 2015 г.

Препоръчваме заинтересованите лица да се запознаят и с разработеното от Европейската комисия Ръководство за износители от ЕС относно инструментите за търговска защита, прилагани от трети страни. То е достъпно тук

Адрес за комуникация с компетентните турски власти:

T.C. Ekonomi Bakanlığı
İthalat Genel Müdürlüğü
İthalat Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi
İnönü Bulvarı No: 36, 06510 Emek/ANKARA
Tel: +90 (312) 204 77 88; 204 77 01
Faks +90 (312) 204 86 33
e-posta: oek187@ekonomi.gov.tr

Дата: 01.06.2015

Източник: Министерство на икономиката

Прочетено: 1706