06.01.2012

Днес, 6 януари 2012 г., в БСК се проведе Общо събрание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП „Възраждане" и ССИ.

Участниците в събранието одобриха отчета за дейността на организацията през 2011 г., под председателството на БСК, и приеха основните насоки за работа през 2012 г.

През изтеклата 2011 г., освен текущата дейност по координиране на общи позиции по актуални въпроси на социално-икономическото развитие на страната, важна част от дейността на АОБР бе и изпълнението на два проекта, финансирани от Международната организация на труда. В рамките на проектите бяха осъществени две аналитични разработки - „Пенсионно осигуряване в Р България - проблеми и необходими промени" и „Възможности за възстановяване, икономически растеж, заетост и догонващо развитие на Р България". Анализите и проучванията бяха представени на серия от дискусионни форуми в периода февруари - декември 2011 г., с участието на социалните партньори и др. заинтересовани страни.

Сред основните приоритети на работодателските организации за 2012 г. са:

  1. Промени в бизнес средата и регулаторните режими;
  2. Реформи в образованието, социалното осигуряване, здравеопазването, либерализиране на трудовото законодателство и политики за по-гъвкав пазар на труда, водещи до обрат в заетостта;
  3. Участие в подготовката на Националната програма за развитие 2014-2020 г. и националния стратегически документ, рамкиращ разходването на средствата от европейските фондове за същия период;
  4. Мерки за подобряване на контрола върху ефективността и ефикасността на публичните финанси.

Съгласно предварителния дневен ред, във връзка с възприетия принцип на ротационно управление на организацията днес трябваше да се смени председателството на АОБР, но този въпрос беше отложен за решаване на следващото заседание - на 16 януари т.г., от 16.00 часа. Причината за отлагането бе постъпило предложение за промени в устава на асоциацията, провокирани от актуалната икономическа и политическа ситуация. В тази връзка, на последвалата след заседанието пресконференция ръководителите на национално представителните работодателски организации подчертаха, че от създаването си досега АОБР изпълняваше повече функции на представителство на българската работодателска общност на международно ниво, но общо е мнението, че трябва да се даде повече тежест на асоциацията и във вътрешен, национален план.

По време на пресконференцията представителите на работодателските организации декларираха, че и занапред членовете на АОБР ще отстояват консолидирани позиции, при спазване на принципите на политическа необвързаност и пълноценно сътрудничество с органите на изпълнителната и законодателната власти, както и с представителните организации на работниците и служителите.

Лидерите на бизнес организациите поставиха акцент още върху необходимостта от ускорено изграждане на електронно правителство, подобряване качеството на работната сила по линия на реформи в образователната система и привличане на младите хора на пазара на труда, ефективен контрол за изпълнението на антикризисните мерки от 2010 г. и усъвършенстване на системата на социалния диалог в страната, на база международно утвърдените принципи и практика.

Дата: 06.01.2012

Източник: БСК

Прочетено: 5953