13.07.2012

От 1 януари 2013 година всички търговски обекти трябва да имат договор с фирми или организации за оползотворяване на отпадъци, на които да предават своите отпадъци. Това предвижда Законът за отпадъците, който ще бъде публикуван днес в Държавен вестник, съобщи пред bTV минситърът на околната среда и водите Нона Караджова.

До средата на 2014 година всички общини с над 10 хиляди жители пък трябва да организират площадки, на които гражданите да могат да оставят безплатно своите едрогабаритни отпадъци – от строителни и ремонтни дейности, опасни отпадъци от бита. Глобите са от 300 до 1000 лева. Общините, които не изпълнят изискванията в срок, ще плащат с 15 процента по-високи екотакси.

Караджова призова общините да предприемат действия в тази посока, за да избегнат санкциите.

В резултат на договор по ОП „Околна среда” в Габрово ще бъде изградено модерно депо за отпадъци. В района трябва да се въведе система за разделно събиране и за сепариране на отпадъците в района.

Проектът подготвян в продължение на 7 години предвижда реконструкция на досегашното депо, изграждане на стопански двор, площадки за открито компостиране и сепариране на отпадъците, пречиствателна станция, изграждане на мониторингови сондажи.

„От екологична гледна точка, за да се подобри качеството на атмосферния въздух в района е предвидена такава газова инсталация. Проектът предвижда също електронна везна, която позволява точно притегляне на количеството отпадък и тогава ще развърже ръцете ни не да формираме такса смет на база данъчна оценка на имотите, а на база реални количества отпадъци, които постъпват за депониране", обясни инж. Ренета Кънчева, еколог в звено „Управление на проекта".

Основната цел е да се намали обемът на депонираните отпадъци. Екологичното съоръжение ще се ползва от общините Габрово и Трявна. Те ще се включат в инвестицията с около милион и половина лева. Останалите средства - близо 25 милиона лева са европейски ресурс.

Проектът обхваща и малките населени места, където разделното събиране на отпадъци все още е проблем. Системата за управление на отпадъците ще бъде безопасна и достъпна за гражданите. Предвиждат се обучителни семинари за кметовете на селата, учители и директори на училища и детски градини. Съвременната площадка за отпадъци трябва да бъде готова до края на 2014 година. Предвиденият период на експлоатация е 30 години.

Дата: 13.07.2012

Източник: в. Стандарт

Прочетено: 4386