09.09.2012

Една пета от трудещите се българи съобщават за скорошни съкращения на работните си места. Данните са от национално представително проучване. Днес значително повече от работещите българи в сравнение с 2009-а заявяват, че на работните им места е имало скорошни съкращения.

Преди три години този процент беше 17, а сега надвишава 20. Малко под една пета пък заявяват, че заплащанията им са били забавяни с повече от една седмица.

От официалната статистика за заетостта у нас става ясно, че през 2010 г. безработицата се е увеличила с близо 7%, през 2011-а - с още 4% и близо 3 на сто за второто тримесечие на тази година.

Армията от безработни се увеличава, макар и с по-бавни темпове, сочат данните на статистиката за последните три години. Повече са и обезкуражените, които отказват да търсят работа.

Според синдикатите решението на правителството да увеличи заплатите ще стимулира потреблението. „Независимо, че е предизборна година, мисля, че правителство най-после узря, че доходите трябва да бъдат повишени. Заради изключително ниския стандарт и заради това, че това е фактор, който ще стимулира социалноосигурителните системи, но и ще доведе до растеж в икономиката”, смята Любен Томев.

Работодателите обаче не са съгласни. Стоките, които купуваме, са внос, а не родно производство и това не стимулира икономическия растеж и заетостта, смятат те. В Стопанската камара са разтревожени, че дори лекият ръст във Брутния вътрешен продукт се дължи на повишена събираемост на данъците, а не на производството

„Очакваме продължаване на негативните тенденции. Те са обусловени от много фактори. На първо място намаляващият износ, конкурентен внос и вътрешнообщностни доставки, при които не се заплаща ДДС или се избягва плащането на ДДС и по този начин се конкурират българските производители”, коментира Димитър Бранков.

В малките шивашки фирми това се усеща. „Основен проблем е това, че много се увеличи вносът на работни облекла и тъкани от Китай, които са на значително ниски цени. Това е една предпоставка ние да нямаме в момента толкова много работа”, казва Кольо Ганчев.

Работодатели и анализатори са категорични в едно – че, за да се намали безработицата, трябва да се увеличи износът и производителността, а това означава да се създадат по-добри условия за бизнеса.

Засега анализаторите не очакват промяна в тенденцията за следващата половин година. Синдикатите прогнозират, че безработицата може да стигне до 13%, а работодателите твърдят, че тя вече достига 20% от трудоспособното население. Като при младите хора делът на безработните е особено тревожен - около 50%.

 

Дата: 09.09.2012

Източник: bTV

Прочетено: 3797