22.03.2013

На фона на високата безработица в България, от Агенция по заетостта обявиха, че в страната ни има 25 хил. свободни работни места.

Най-много работници и служители се търсят в промишлеността - 2500, сочат още статистическите данни.

Общият брой на вакантните позиции на първичния пазар на труда е близо 9 хил. Частният бизнес е търсил около 5 500 работници.

Освен в промишлеността, сериозен брой свободните работни места са обявени и в търговията - 1200, а в държавната администрация са се търсили около 1000 служители.

Според данните на Европейската мрежа за заетост, вакантните работни места в 31 страни в Европа от началото на годината към 20 март са близо 1.5 млн.

Малко над 1 млн. са търсещите работа с предложени автобиографии в европейския портал, а близо 30 хил. са регистрираните в мрежата работодатели.

През миналата година от предложения за работа в европейския портал за заетост са се възползвали над 1 500 българи, като най-предпочитани дестинации са били Германия, Испания и Португалия.

Само в Испания са отишли на сезонна работа за бране на плодове над 1000 сънародници, като кандидатите за работа са били близо 4000.

В България през миналата година разрешение за работа са получили близо 600 чужди граждани, като 350 от молбите са били за нови разрешения, а останалите са били продължени.

Според данни на европейската статистика най-много свободни работни места е имало в Малта, Дания, Белгия и Великобритания. Най-малко са били свободните позиции в Португалия, Италия, Гърция, Полша, Латвия и Кипър.

За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург делът на свободните работни места е бил 0.6%. Преодоляването на пречките пред икономическата миграция е един от основните приоритети на ЕС в борбата с безработицата.

 

Дата: 22.03.2013

Източник: pariteni.bg

Прочетено: 3808