19.04.2013

 

Всички правителства, особено последното на ГЕРБ, са виновни за кризата в енергийния сектор. Това коментира специално за ПИК изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

„Системата е болна поради грешни политически решения на всички правителства, особено на последното“, казва шефът на работодателската оргнизация.

Той припомня, че кабинетът „Борисов“ така и не успя да проведе реформи в енергетиката и да либерализира пазара на ток и газ: „В България вече трета година не наблюдаваме необходимата либерализация на енергийния пазар“.

Според него години наред в жизненоважния за икономиката и сигурността на страната сектор се взимат изключително „политически решения“. „Давали сме ги в писмен вид на правителството, но тъй като всяко правителство си търси някакви изгодни условия, нищо не се променя“, казва той за предложенията на БСК в тази връзка. 

„Трудно може да се мисли за бързи решения, след като години наред се натрупваха тези проблеми. Ние търсим решения как да не се променя цената на тока, вместо това да се търси как да се повишат доходите на хората така, че да могат да посрещат тези разходи“.

Данев спомена и факта, че цените за битовите потребители се поддържат ниски за сметка на по-високи за промишлените, което е недопустимо по време на икономическа криза. „Години наред провеждаме политика за кръстосано субсидиране на битовите потребители на електроенергия. И всичко това в крайна сметка довежда до криза“, категоричен е Божидар Данев.

Според него не е нормално да се консумира повече енергия от домакинствата, отколкото от индустрията. „От началото на кризата има поскъпване на тока и намаляване на потреблението от страна на бизнеса. В същото време се отчита по-голямо потребление и по-ниски цени за бита“, обяснява Божидар Данев.

„В резултат на всичко това цената на електроенергия за бизнеса поскъпва – тоест от години структурата му е такава, че е енергоемък. Цената поскъпва, затова намалява и потреблението“, казва той.

Той припомни за политиката за субсидиране на тока от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), които са довели до скок на цената от юли 2012 г. „Какво може да се направи? Или сме правова държава, това беше един от начините да се привлекат чуждестранни инвеститори, но нали не на всяка цена!“, казва шефът на стопанската камара. Според Божидар Данев допълнително тази година ще се оскъпят електроенергията и квотите за вредните емисии, които ще трябва да закупуват българските топлоелектроцентрали (ТЕЦ-ове).

Божидар Данев твърди, че сред предложенията на БСК има и такова, с което чрез директивите на Еврокомисията да се обявят за нищожни по-неизгодните договори в енергетиката като тези за изкупуване на ток от американските „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.

По отношение на служебното правителство шефът на БСК казва, че то няма да направи кой знае какво в този кратък период от време. „Служебният кабинет е един пожарникар, нищо повече и опитва се да гаси нещо, което вече гори отдавна“, казва Божидар Данев.

„В момента кърпим проблеми, тези неща няма как да бъдат решени, без да се води една последователна, постепенна политика в следващите години“. Според шефа на БСК един от проблемите е, че вместо да се насърчава газоразпределение, всеки предпочита да ползва субсидирана електроенергия: „Така провеждаме една късогледа политика“.

Накрая той обобщи, че днес е кризисен момент не само за енергийната система, но и в цялото общество. Божидар Данев се възмути, че 400 хил. работни места са затворени: „Вижте строителството накъде отива, в една икономика всичко е свързано“.

Тук той отново се върна към ГЕРБ, чиято политика заедно с кризата "спомогна" за закриване на дейности с висока стойност. „За следващото правителство има много сериозни задачи, като за целта то ще има нужда от голяма политическа смелост“, смята Божидар Данев.  

Дата: 19.04.2013

Източник: ПИК

Прочетено: 4394