28.06.2013

Националният център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) започна анкетно проучване за жизнения цикъл на квалификациите и компетенциите, придобити в рамките на формалното образование. Въпросите са насочени към специалисти по технически науки – инженери, механици, технолози, специалисти по автоматизация на производството и др.; финансови специалисти – счетоводители, касиери, ревизори и др.; специалисти по компютърни системи – системен администратор, администратор компютърни системи и др.

Анкетата се попълва онлайн на адрес http://mycompetence.bg/survey

Резултатите от проучването ще помогнат на БСК да направи изводи за качеството на образованието, потребностите на пазара на труда и необходимостта от учене през целия живот. Заключенията ще бъдат представени публично.

Изследването се провежда в рамките на проект: „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”, реализиран от БСК по ОП „Развитие на човешките ресурси“.  Целта на проекта е да идентифицира потребностите и качеството на предлагането, както и да предложи ефективни бизнес модели за развитие на потенциала на работната сила.

Информационната система (ИСОК) дава възможност за оценка на компетенциите на заетите в 20 сектора. Създадените повече от 400 професионални стандарти са ресурс за оценка, самооценка и развитие както на ниво сектор, така и в отделните предприятия.  Системата позволява ползването на различни масиви от данни, които сравняват развитието на пилотните сектори. Тя осигурява и достъп до безплатни електронни обучения по специфични и мениджърски компетенции.

ИСОК е свързана с разработващата се в момента система за класификация на изискванията към професиите в Европа - ESCO. По този начин продуктът ще съответства на професионалните стандарти, които ще приеме ЕС.

БСК планира - при наличие на финансиране в следващия програмен период на оперативната програма  - да разработи и внедри още 600 професионални стандарта за ключови длъжности в администрацията, професионалното образование, енергетиката и добивната промишленост. Освен това ИСОК ще предоставя услугата „Електронен паспорт на уменията”, която ще позволява на заети и търсещи работа да създадат свой профил в сайта на системата www.mycompetence.bg. От него настоящите и потенциалните работодатели ще имат възможност да черпят информация, свързана с трудовото представяне, завършените курсове и придобитите умения на конкретния човек.

Повече за проекта за изграждане на Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила можете да научите на адрес www.competencemap.bg. Самата система е качена на адрес http://mycompetence.bg.

Дата: 28.06.2013

Източник: БСК/BIA

Прочетено: 6389