17.09.2013

Увеличението на възрастта за пенсиониране от 2015 г. да се обвърже с продължителността на живота след излизане от пазара на труда. Такова предложение обсъждат управляващите в момента. Замразяването на реформата, която започна през 2012 г. и според която възрастта и стажът растат с по 4 месеца всяка година, пък ще бъде само временно - за една или две години. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов в интевю за "24 часа". Спирането на реформата ще струва 45.5 млн. лв. догодина, а пенсионерите ще се увеличат с 15.3 хил. души. Окончателният вариант обаче ще стане ясен в началото на ноември, когато се внася бюджетът за следващата година, уточни Адемов.

Мярката е заложена в проектозакон за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), която лидерът на БСП Сергей Станишев и леви депутати внесоха в парламента преди няколко месеца. Проектът обаче така и не е влизал за обсъждане в пленарната зала.

Препоръки в действие

Идеята, която се обсъжда в момента от правителството, е увеличението на възрастта за пенсиониране за три години напред да следва средното увеличение на продължителността на живота през предходния тригодишен период. Така, ако между 2012 и 2014 г. то е 6 месеца, от 2015 до 2017 г. необходимата възраст за пенсиониране ще расте с по 2 месеца годишно. Според Адемов е възможно периодите да са 4- или 5-годишни.

По този начин средният период, през който хората черпят от пенсионната система, ще се запазва относително постоянен. Освен това въвеждането на обективен механизъм за определяне на ръста ще предпази системата от политически хрумвания, които да я правят неустойчива.

Въвеждането на механизъм, с който да се обвърже възрастта за пенсиониране с продължителността на живота при излизане в пенсия, е и една от основните препоръки на международни анализатори и икономисти, за да може да се постигне адекватен размер на пенсиите. По думите на министър Адемов обаче дискусията все още се води на експертно ниво в Консултативния съвет за осигурителната система и има аргументи както "за", така и "против". Социалният министър обяснява още, че оптималното съотношение между годините в трудова възраст и периодът в пенсия е 2:1.

Друга препоръка на ЕК е изравняване на възрастта за пенсиониране за двата пола, а също и да се ограничи ранното пенсиониране. В момента жените излизат от работната сила по-рано и живеят по-дълго. Те получават пенсия средно 20 години, а мъжете - 14. Така те са с по-малък принос в осигурителната система, черпят по-дълго от нея, но затова пък доходът им за старост е по-нисък, обяснява още Адемов.

Накъде в сектор сигурност

Като друг проблем Хасан Адемов очерта и ниската средна възраст за пенсиониране в сектор сигурност. "Само в България в силовите ведомства, като например МВР, средната възраст за пенсиониране е 49.7 години", казва той. "В момента абсолютно безпринципно за отбраната има възраст за пенсиониране, а за държавните служители от МВР, ДАНС и следователите няма. Едната възможност е да тръгнем против ЕК и да премахнем възрастта в отбраната - това значи 800 нови пенсионери през 2014 г. и още 2.7 млн. лв. разходи. Ако въведем възраст за служителите в силовите ведомства, ще има 1400 по-малко нови пенсионери и близо 5 млн. лв. по-малко разходи", допълва социалният министър. Изискуемата минимална възраст за пенсиониране беше въведена само за военните от правителството на ГЕРБ.

На заден за година

От думите на социалния министър стана ясно още, че все пак започналото увеличение на стажът и възрастта за пенсиониране ще бъде замразено през следващата година. От КНСБ направили друго предложение - да продължи да расте според нормативната уредба (с по 4 месеца на година) само стажът. Така новите пенсионери ще са с 2 хил. души по-малко от първоначалния вариант и ще са необходими 41 млн. лв. вместо 45 млн. лв.

"Минусът на замразяването на стажа е, че той участва като основен параметър във формулата за определяне размера на пенсията - колкото по-голям стаж имаш, толкова по-голяма пенсия ще получиш. Но на този етап надделяват аргументите за стопиране едновременно и на възрастта, и на стажа", допълва Адемов.

Според експерти обаче спирането на реформата, дори и само за година, не решава основните проблеми на пенсионната система - адекватността на размера на пенсиите и нейната устойчивост. По думите на Петър Ганев от Института за пазарна икономика такъв тип реформи са болезнени и затова увеличаването на възрастта и стажа сега не бива да се спира. В противен случай връщането й след това отново ще доведе до напрежение.

Дата: 17.09.2013

Източник: в, Капитал

Прочетено: 3700