26.09.2013

Стефан Николов е възпитаник на Сиско академията на БСК

Българинът Стефан Николов е големият победител на международното състезание по мрежи International NetRiders 2013. Стефан печели едноседмично посещение в САЩ в централата на Сиско в Силициевата долина. Тази привилегия ще имат освен него и още 18 други победители от състезанията по света.

Състезанието се проведе онлайн на 24 септември 2013 г., и в него премериха сили 172 участника от 63 държави от регионите на Европа, Близкия Изток и Африка. От настоящото състезание Стефан Николов е първи по резултат, като освен него за САЩ заминават още 6 души – най-добре представилите се от отделните подрегиони, както и най-добре представилото се момиче. Останалите състезания в другите региони ще се проведат до края на годината.

В международното състезание NetRiders 2013 от българска страна участваха победителите в националния кръг на състезанието, проведен на 15 май 2013 г. Освен Стефан Николов, сред участниците бяха и Георги Цонев и Мила Пенева, и двамата от Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. Георги остана на крачка от най-добрите 10, завършвайки на 11-то място, докато Мила се представи достойно сред момичетата в това доминирано от мъже състезание.

Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/ традиционно бе домакин на българските участници, като тази година част от участниците се състезаваха във Варна -  във ВВМУ.

Победителят Стефан Николов пожъна редица победи през тази година. Той спечели последователно националното състезание по компютърни мрежи за ученици, последвано от успех на националното състезание за студенти (допуснат до него като победител в предходното), и международното онлайн състезание AcadNet 2013, в което премериха сили участници от Източна и Средна Европа. Стефан получи право да се запише в СУ „Св. Климент Охридски“ във Факултета по математика и информатика без приемен изпит благодарение на победата си в Националното състезаниеза ученици. Той е студент по програмата „Сиско Мрежова Академия“, като е завършил курса CCNA в академията в своето училище НПМГ и курса CCNP в академията на Българската стопанска камара (БСК), който получи отново като награда за победата си на ученическата надпревара.

България вече е имала своя първи победител в състезанието International NetRiders, когато през 2008 г. като един от петимата победители тогавашният ученик Павел Стефанов също посети централата на технологичния гигант Сиско за седмица.

От 2002 г. академията на БСК е първата на Балканския полуостров за обучение по програмата CCNP (сертифициран от Cisco професионалист за работа с мрежи). През 2003 г. друг възпитаник на Cisco академията при БСК получи наградата за най-добър Сиско курсист в света. За приза се пребори едва 15-годишният тогава Йордан Кацаров, в конкуренция сред 3270 академии от 100 страни от Америка, Европа, Близкия изток и Африка. 

Дата: 26.09.2013

Източник: БАМА/БСК/BIA

Прочетено: 6273