08.10.2013

Близо 500 млн. лв. са начислените, но невнесени от работодателите към момента осигуровки. Това съобщи в "Добро утро, България!" министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той подкрепя криминализирането на умишленото невнасяне на осигуровки, но само като крайна мярка и след като са приложени всички административни санкции.

Министърът потвърди, че има внесен проект в Националния съвет за тристранно сътрудничество за увеличаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари. Предстоят преговори с представителите на тристранката. Бизнесът е против новия размер на минималното възнаграждение. Според Григор Димитров - директор "Осигурителни отношения" в БСК, ниските нива на ставката са проблем само в малките населени места, където безработицата е висока. При едно евентуално административно увеличение ще пострадат допълнително работните места в тези региони, смята Григор Димитров. "Пътят е един - възраждане на българската икономика, създаване на нови устойчиви работни места, които създават висока добавена стойност, и оттам по естествен начин доходите на работещите ще се увеличат", каза Григор Димитров.

В студиото на "Добро утро, България!" социалният министър коментира и идеята за увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Той заяви, че подобно увеличение е възможно в рамките на бюджета на всяко ведомство и след като се оптимизира състава на държавната администрация. Дали да има съкращения в администрацията обаче е решение на всяко министерство, уточни Адемов. Той призна, че е направил някои промени в Социалното министерство, но категорично отрече обвиненията за чистка във ведомството.

Оттам обсъждат възможността за коледни надбавки за пенсионерите. Желанието всички пенсионери да получат надбавки се разминава с реалната възможност това да се случи, призна министърът. Засега се работи в посока възрастните хора с пенсии до 200 лв. да получат 50 лв. допълнително за празниците. Въпрос на финансова възможност е и детските да се вдигнат с повече от 5 лв., допълни Адемов. Той се обяви и за това да има възраст за пенсиониране не само за военните, но и за служителите на МВР. 

 

Дата: 08.10.2013

Източник: ТВ7/БСК

Прочетено: 4494