12.11.2013

Цената на електроенергията може да се повиши заради некоректните потребители. Причината е, ДКЕВР трябва да отрази разходите, направени от електроразпределителното дружество за повторно включване. Така те ще влязат в цената на електроенергията. Това обаче ще е за сметка на коректните потребители на електроразпределителните дружества, които трябва да плащат и разходите за тези, които не са коректни.  Това коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев по време на дискусионния форум "Прозрачна енергетика", в рамките на който енергийни експерти, икономисти, представители на бизнеса и потребителски организации обсъждаха предложените промени в Закона за енергетиката. Форумът, който се провежда вече втора година, е съвместна инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент в България , БСК, Института за енергиен мениджмънт и Сдружение "Прозрачно управление за устойчиво развитие", с медийното партньорство на 3eNews. 

"Основната цел на Закона за енергетиката е да балансира отношенията между фирмите и потребителите, но според нас предложените промени преминават границата и отиват повече в полето на потребителите", заяви още Колев. Според него,  един от малкото добри моменти в закона е предложението за предупреждаване на потребителите в случай на прекъсване на електроенергията. Не е нормално обаче възстановяването на електрозахранването да е безплатно, защото енергийните дружества имат разходи за повторното включване на тока, каза още Колев. Заместник председателят на БСК обясни,  че ДКЕВР трябва да отрази в цената на тока тези разходите. Това обаче означава, че и коректните потребители ще трябва да заплащат за включването на тока на некоректните, обясни Колев. Според него по този начин безспорно ще се натовари цената за всички, които си плащат редовно сметките. 

Методиката е такава, че всеки един разход се отчита в цената, припомни Колев. Така излиза, че коректните потребители ще трябва да поемат и задълженията на некоректните потребители на електроенергия, обясниха той. По думите му промените, които се предлагат в Закона за енергетиката, може и да доведат до подоборяване на услугата, но ще рефлектират върху цената. 

С промените в закона за енергетиката се стимулира и неплащането на електроенергия. Този проблем ще доведе до необходимост от оборотни средства, проблеми за компаниите и допълнително ще натовари потребителите, обясни още Колев. 

"Ние в БСК изповядваме правилото, че всяко нещо струва определена цена. От тази гледна точка ДКЕВР трябва да определи конкретната цена, без да се отчитат социални или други фактори. Регулаторът от една страна трябва да следи за спазване на условията свързани с монополното положение, а от друга качеството на услугата. Въпросът е, че гарантирането на качеството е свързано с разходи, които регулаторът трябва да признае", каза още Камен Колев. Той обърна внимание и върху това, че злоупотреби има и когато се влошава качеството и се понижава цената на една услуга.

Дата: 12.11.2013

Източник: БСК/3е-news

Прочетено: 4182