20.11.2013

Тенденциите на пазара на труда са следствие на само на последните четири години, а на процеси започнали в началото на прехода. Това заяви ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов в "Студио БГНЕС" с водещ Дияна Тушева.

Томов определи ситуацията на пазара на труда в момента като изключително сложна. "Намаляват инвестициите, намалява броят на откритите нови работни места. През последните години работните места са намалели с 360 000", отбеляза той. Едновременно с това много фирми заявяват, че е могат да намерят квалифицирани хора, които да заемат позиции – става дума за технически кадри, инженери, специалисти по химия, строителство, посочи Томов.

"Ключовият проблем е, че в България няма система, която да прогнозира от какви кадри ще се нуждае националната икономика", заяви той.

Проблемите идват от българското образование, защото в университетите се преподават широки знания, но не и умения. "Огромен брой млади хора бягат от специалностите насочени към индустрията и се насочват към хуманитарни специалности. На практика това не им дава възможност да си намерят по-лесно работа. Лошото е, че младите хора са се насочили към получаването на диплома, а не на знанията и уменията, които впоследствие да приложат на практика", коментира Томов.

Той смята, че образованието е продукт, който трябва да даде конкретен резултат. "Хората трябва да си помислят добре какви знания и умения ще получат. На първо място стоят уменията и компетенцията, а едва на второ място – дипломата. Тази практиката е не само у нас, но и в чужбина", добави експертът.

В самото образование трябва да се балансира теорията и практиката. Томов цитира свое проучване, което показва, че само 15% о завършилите са доволни от образованието си. Експертът посочи, че всеки завършил постоянно трябва да инвестира в своите знания. Ако той не прави това, рискува да се деквалифицира. Например, един инженер в производството се деквалифицира за 5-6 години; финансисти и икономисти – над 7 години; IT специалист – за 4 години.

"За съжаление в България образованието и бизнесът си прехвърлят един на друг вината за проблемите. Заплашени сме от това в бъдеще да няма качествени кадри на пазара на труда. Те ще бъдат намерени само, ако работодателите също инвестират в образователната система", заяви Томов.

Той отбеляза, че неговият център в момента разработва стандарти за професии, в които са посочени какви умения и знания трябва да имат хората, желаещи да заемат дадена позиция. Тези стандарти могат да оценят къде са дефицитите и пропуските в знанията и съответно да се навакса, за да могат кандидатите да отговарят за нуждите на бизнеса.

вж. ВИДЕО

Дата: 20.11.2013

Източник: БГНЕС

Прочетено: 4706