09.06.2014

Събирането на такса смет трябва да става по нови правила от догодина. Това се налага заради решението на управляващите от 1 януари да се премахне сегашният механизъм, според който налогът зависи от данъчната оценка на жилището. Такса смет вече ще се начислява на база количеството боклук, изхвърляно от всяко домакинство или фирма.


Финансовото министерство предлага три алтернативи за определяне на налога, там където не е възможно да се прави пряко измерване на отпадъците. Единият е да се вземе количеството депониран битов отпадък и да се раздели на броя на жителите в населеното място или на броя на домакинствата. За многоетажните жилища пък най-подходящо е начисляването на такса смет според квадратурата на апартамента. Така в едно населено място собствениците на жилища с еднаква площ ще плащат една и съща такса смет, независимо дали са в центъра или в покрайнините.


За вилни зони, които не се обитават целогодишно, налогът ще зависи от потреблението на ток и вода. Всеки кмет ще може да избира тези варианти, които са най-приложими за общината му, предлагат от финансовото министерство. В общините, където е възможно директно измерване на боклука, ще бъдат раздавани кофи, контейнери или специални чували със стикери.


Близо 3-4 пъти ще скочи такса смет за гражданите в редица градове на България, включително и в София, прогнозира зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов. Натоварването на хората с по-висока такса е една от причините, заради която общините не желаят да променят методиката. За да може такса смет да е поносима, държавата трябва да се намеси и да финансира част от налога на социално слабите и най-бедните пенсионери, предлагат кметове. Според представители на бизнеса обаче подпомагането може да се направи и от общините. "Досегашният вариант за определяне на такса смет на база данъчна оценка не е достатъчно справедлив. Трябва да се търси оптималният вариант", коментира кметът на Крумовград Себихан Мехмед.


"Не може семейство пенсионери, живеещо в двуетажна къща, да поема изчисления налог, който е доста висок и става непосилен за възрастните хора", каза Мехмед. Според управници един от основните проблеми със събирането на такса смет в градовете е, че голяма част от жителите не са регистрирани по адрес. Затова те се заканиха, че ще броят квартирантите. В много от случаите става въпрос за студенти. Във Велико Търново например е пълно с хора, които са настанени под наем в града, признават от общината. Някои пристигнали от селата, за да си търсят работа и живеят, без да са регистрирани като жители на общината. Докато не се въведе контрол по отношение на адресната регистрация, събирането на такса смет винаги ще бъде проблем, смятат експертите на общината. Във Велико Търново вече 30 години юридическите лица ползват преференцията да плащат таксата на количеството, което са изхвърлили. Идеята е тази практика да бъде въведена и за физическите лица в града. Кметът Даниел Панов вече е изпратил писмо до ДКЕВР, в което настоява цената на парното във Велико Търново да не се променя, а да остане същата, каквато е в момента. "Ако няма ясни критерии такса смет да се изчислява според индивидуалното количество, може да се получат доста проблеми", призна кметът на Ардино Ресми Мурад.


"Сериозно ще стои въпросът за контрола. Допускам, че може да се стигне до увеличаване на нерегламентираните сметища край населените места, за което ще търпим екосанкции", коментира той пред "Стандарт". Община Ардино от години поема такса смет на религиозните храмове, но кметът има резерви по отношение на намаляването налога за бизнеса.


Водят дела за изчисляването


Увеличава се броят на делата по Закона за местните данъци и такси. В Русе повечето жалби са срещу таксата за битови отпадъци, показва справка на Административния съд в дунавския град. 12 от делата през миналата година са били срещу община Русе, а останалите 16 - срещу другите седем общини в областта. Жалбите са свързани основно с принципа на изчисляване на таксата за битови отпадъци, с размера и качеството на услугата. И тази година русенската община запази без промяна основните местни данъци и такси. Налозите претърпяха основна корекция през 2011 г. Още тогава данък сгради за гражданите бе увеличен от 1 промил на 1.2 промила върху данъчната оценка на имотите. За фирмите обаче налогът падна от 1.3 на 1.2. Такса смет пък беше вдигната от 1,2 на 1,38 промила за граждани, а за фирми - от 4 на 4,2 промила. Наложителността на увеличението преди 3 г. се дължеше на отчисленията, които общините бяха длъжни да правят, за да се събират средства за инсталации за битовите отпадъци.


Разнобой за боклука на фирмите


Колко да бъде такса смет за бизнеса умуват кметове. Според управника на Монтана Златко Живков, ако тя намалее, това ще лиши общината от средства, необходими за почистването на града.


Подобно е мнението и на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков. Той не е съгласен с настояването за сваляне на таксата за фирмите. Аргументът му е, че те генерират отпадъци, които предполагат повече разходи по извозването и депонирането им. По-ниска такса смет плаща бизнесът в Бургас от тази година. Налогът бе намален от 10,5 промила на 7,9. По-ниските такси са валидни за всички юридически лица, които работят на територията на общината. За офисите също има по-малки такси. От тази година те плащат 7 промила вместо по 10. Предложението за намаляване на такса смет за бизнеса внесе кметът Димитър Николов. Според местните власти поевтиняването няма да повлияе негативно върху бюджета. По-малките такси се компенсират изцяло от намалената себестойност за събиране и обработка на отпадъците след изграждането на новото депо и претоварената станция.


От години бизнесът в Добрич плаща таксата на база количество. Всяка фирма подава заявление за контейнерите, които иска да ползва, и честотата на извозването им.


Дават заден за новия налог


Удължават срока за изработване на методиката


Срокът за изясняване на точната формулировка, по която ще се изчислява такса смет догодина, най-вероятно ще бъде удължен, научи "Стандарт". Новата методика трябваше да бъде приета от експертна комисия към финансовото министерство до 6 юни, а след това от правителството. На последното заседание на комисията консенсус по това как ще се определя таксата не бе постигнат. Сега усилията на експертите от ведомството на Петър Чобанов са насочени към предстоящия тази седмица пореден вот на недоверие. Този път той е за финансовата политика на управляващите.
Кметове все пак не изключват и вариант изненадващо методиката да се появи в дневния ред на Министерски съвет още тази сряда. И така държавата еднолично да я промени, без да се позовава на решение на експертната комисия. На последното нейно заседание на 5 юни представители на сдружението на общините са настояли за удължаване на работата до избистряне на всички неясноти по методиката.


Тогава финансовото министерство предложило вариантите, които да заменят сегашното начисляване на такса смет върху данъчната оценка на имота. "Абсолютно неясно е как на практика ще се прилагат тези нови механизми", коментираха от сдружението на общините. Оттам напомнят, че освен новата методика трябва да се приемат и няколко промени в Закона за местните данъци и такси. При неясната политическа обстановка обаче промените в такса смет може и да не успеят да влязат в сила от следващата година.


Хвърлят боклука в кофата на съседа


Най-логично е такса смет да бъде формирана на база средно количество отпадък на жител. Това заяви пред "Стандарт" кметът на Добрич Детелина Николова. Според нея има много неизгладени положения и тепърва общините ще разглеждат предложенията на финансовото министерство за определяне на методика за таксата за 2015 г. Николова е категорична, че всеки един трябва да поеме някаква отговорност към опазването на околната среда, което именно се изразява чрез заплащането на таксата. "Смятам, че и по този начин формирана, тя ще е и социално поносима. Логично е след като създаваме отпадъци, да се грижим, още повече че страната ни като цяло има да изпълнява още много задължения - общините създават площадки за едрогабаритни отпадъци, не е въведено още разделното сметосъбиране", каза Николова. "Ако се вземе методика за стикери на чувалите, то неминуемо няма да е точна, защото още нямаме съзнание. Аз получавам жалби с искане да забраня на обитатели от съседен блок да изхвърлят боклука си в контейнера на друг блок", каза още кметът на Добрич.
Какво правим с блокове на 15 етажа?


Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Варна


"Методиката разработва три варианта, като според индивидуалния изчисляването е на база контейнер, кофа или торба. Това е брой, а не количество и сериозно ще затрудни отчитането, особено за домакинствата. Ако става въпрос за сметта на една къща, е лесно, но на големите блокове с 12 и 15 етажа как ще стане? При втория механизъм отчитането става на база общото количество и стойностите на дейностите по чистотата. В него се посочва, че трябва да става по потреблението на ток и вода и по-фрапиращото е, че общинският съвет трябва да задължи кмета да сключи договор за информация с енергоразпределителните дружества, например за елконсумацията на домакинствата. Но как може кметът да ги задължи? Смесеният механизъм има недостатък, че разходите за издръжка на администрацията, на контролните органи по сметопочистване, зимно почистване и поддръжка на пътищата не влиза в план-сметката и не се броят за трудови разходи."


Гарсониерите да плащат по-малко


Във всеки от предложените варианти за промяна в таксата за смет има нещо рационално и неприемливо, смята кметът на Монтана Златко Живков. "Аз не приемам еднакво заплащане за голямо и за малко жилище. Не може този, който живее в 5-стаен апартамент, да плаща колкото и живеещия в гарсониера", допълни той. Според него е естествено, че собственикът на по-голямото трябва да плаща повече. Ако пък не го използва, то законът е предвидил възможност таксата му за смет на това жилище да се намали значително.

Копирано от standartnews.com

Събирането на такса смет трябва да става по нови правила от догодина. Това се налага заради решението на управляващите от 1 януари да се премахне сегашният механизъм, според който налогът зависи от данъчната оценка на жилището. Такса смет вече ще се начислява на база количеството боклук, изхвърляно от всяко домакинство или фирма.

Финансовото министерство предлага три алтернативи за определяне на налога, там където не е възможно да се прави пряко измерване на отпадъците. Единият е да се вземе количеството депониран битов отпадък и да се раздели на броя на жителите в населеното място или на броя на домакинствата. За многоетажните жилища пък най-подходящо е начисляването на такса смет според квадратурата на апартамента. Така в едно населено място собствениците на жилища с еднаква площ ще плащат една и съща такса смет, независимо дали са в центъра или в покрайнините.

За вилни зони, които не се обитават целогодишно, налогът ще зависи от потреблението на ток и вода. Всеки кмет ще може да избира тези варианти, които са най-приложими за общината му, предлагат от финансовото министерство. В общините, където е възможно директно измерване на боклука, ще бъдат раздавани кофи, контейнери или специални чували със стикери.

Близо 3-4 пъти ще скочи такса смет за гражданите в редица градове на България, включително и в София, прогнозира зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов. Натоварването на хората с по-висока такса е една от причините, заради която общините не желаят да променят методиката. За да може такса смет да е поносима, държавата трябва да се намеси и да финансира част от налога на социално слабите и най-бедните пенсионери, предлагат кметове. Според представители на бизнеса обаче подпомагането може да се направи и от общините. "Досегашният вариант за определяне на такса смет на база данъчна оценка не е достатъчно справедлив. Трябва да се търси оптималният вариант", коментира кметът на Крумовград Себихан Мехмед.

"Не може семейство пенсионери, живеещо в двуетажна къща, да поема изчисления налог, който е доста висок и става непосилен за възрастните хора", каза Мехмед. Според управници един от основните проблеми със събирането на такса смет в градовете е, че голяма част от жителите не са регистрирани по адрес. Затова те се заканиха, че ще броят квартирантите. В много от случаите става въпрос за студенти. Във Велико Търново например е пълно с хора, които са настанени под наем в града, признават от общината. Някои пристигнали от селата, за да си търсят работа и живеят, без да са регистрирани като жители на общината. Докато не се въведе контрол по отношение на адресната регистрация, събирането на такса смет винаги ще бъде проблем, смятат експертите на общината. Във Велико Търново вече 30 години юридическите лица ползват преференцията да плащат таксата на количеството, което са изхвърлили. Идеята е тази практика да бъде въведена и за физическите лица в града. Кметът Даниел Панов вече е изпратил писмо до ДКЕВР, в което настоява цената на парното във Велико Търново да не се променя, а да остане същата, каквато е в момента. "Ако няма ясни критерии такса смет да се изчислява според индивидуалното количество, може да се получат доста проблеми", призна кметът на Ардино Ресми Мурад.

"Сериозно ще стои въпросът за контрола. Допускам, че може да се стигне до увеличаване на нерегламентираните сметища край населените места, за което ще търпим екосанкции", коментира той пред "Стандарт". Община Ардино от години поема такса смет на религиозните храмове, но кметът има резерви по отношение на намаляването налога за бизнеса.

Водят дела за изчисляването

Увеличава се броят на делата по Закона за местните данъци и такси. В Русе повечето жалби са срещу таксата за битови отпадъци, показва справка на Административния съд в дунавския град. 12 от делата през миналата година са били срещу община Русе, а останалите 16 - срещу другите седем общини в областта. Жалбите са свързани основно с принципа на изчисляване на таксата за битови отпадъци, с размера и качеството на услугата. И тази година русенската община запази без промяна основните местни данъци и такси. Налозите претърпяха основна корекция през 2011 г. Още тогава данък сгради за гражданите бе увеличен от 1 промил на 1.2 промила върху данъчната оценка на имотите. За фирмите обаче налогът падна от 1.3 на 1.2. Такса смет пък беше вдигната от 1,2 на 1,38 промила за граждани, а за фирми - от 4 на 4,2 промила. Наложителността на увеличението преди 3 г. се дължеше на отчисленията, които общините бяха длъжни да правят, за да се събират средства за инсталации за битовите отпадъци.

Разнобой за боклука на фирмите

Колко да бъде такса смет за бизнеса умуват кметове. Според управника на Монтана Златко Живков, ако тя намалее, това ще лиши общината от средства, необходими за почистването на града.

Подобно е мнението и на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков. Той не е съгласен с настояването за сваляне на таксата за фирмите. Аргументът му е, че те генерират отпадъци, които предполагат повече разходи по извозването и депонирането им. По-ниска такса смет плаща бизнесът в Бургас от тази година. Налогът бе намален от 10,5 промила на 7,9. По-ниските такси са валидни за всички юридически лица, които работят на територията на общината. За офисите също има по-малки такси. От тази година те плащат 7 промила вместо по 10. Предложението за намаляване на такса смет за бизнеса внесе кметът Димитър Николов. Според местните власти поевтиняването няма да повлияе негативно върху бюджета. По-малките такси се компенсират изцяло от намалената себестойност за събиране и обработка на отпадъците след изграждането на новото депо и претоварената станция.

От години бизнесът в Добрич плаща таксата на база количество. Всяка фирма подава заявление за контейнерите, които иска да ползва, и честотата на извозването им.

Дават заден за новия налог

Удължават срока за изработване на методиката

Срокът за изясняване на точната формулировка, по която ще се изчислява такса смет догодина, най-вероятно ще бъде удължен, научи "Стандарт". Новата методика трябваше да бъде приета от експертна комисия към финансовото министерство до 6 юни, а след това от правителството. На последното заседание на комисията консенсус по това как ще се определя таксата не бе постигнат. Сега усилията на експертите от ведомството на Петър Чобанов са насочени към предстоящия тази седмица пореден вот на недоверие. Този път той е за финансовата политика на управляващите.

Кметове все пак не изключват и вариант изненадващо методиката да се появи в дневния ред на Министерски съвет още тази сряда. И така държавата еднолично да я промени, без да се позовава на решение на експертната комисия. На последното нейно заседание на 5 юни представители на сдружението на общините са настояли за удължаване на работата до избистряне на всички неясноти по методиката.

Тогава финансовото министерство предложило вариантите, които да заменят сегашното начисляване на такса смет върху данъчната оценка на имота. "Абсолютно неясно е как на практика ще се прилагат тези нови механизми", коментираха от сдружението на общините. Оттам напомнят, че освен новата методика трябва да се приемат и няколко промени в Закона за местните данъци и такси. При неясната политическа обстановка обаче промените в такса смет може и да не успеят да влязат в сила от следващата година.

Хвърлят боклука в кофата на съседа

Най-логично е такса смет да бъде формирана на база средно количество отпадък на жител. Това заяви пред "Стандарт" кметът на Добрич Детелина Николова. Според нея има много неизгладени положения и тепърва общините ще разглеждат предложенията на финансовото министерство за определяне на методика за таксата за 2015 г. Николова е категорична, че всеки един трябва да поеме някаква отговорност към опазването на околната среда, което именно се изразява чрез заплащането на таксата. "Смятам, че и по този начин формирана, тя ще е и социално поносима. Логично е след като създаваме отпадъци, да се грижим, още повече че страната ни като цяло има да изпълнява още много задължения - общините създават площадки за едрогабаритни отпадъци, не е въведено още разделното сметосъбиране", каза Николова. "Ако се вземе методика за стикери на чувалите, то неминуемо няма да е точна, защото още нямаме съзнание. Аз получавам жалби с искане да забраня на обитатели от съседен блок да изхвърлят боклука си в контейнера на друг блок", каза още кметът на Добрич.

Какво правим с блокове на 15 етажа?

Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Варна

"Методиката разработва три варианта, като според индивидуалния изчисляването е на база контейнер, кофа или торба. Това е брой, а не количество и сериозно ще затрудни отчитането, особено за домакинствата. Ако става въпрос за сметта на една къща, е лесно, но на големите блокове с 12 и 15 етажа как ще стане? При втория механизъм отчитането става на база общото количество и стойностите на дейностите по чистотата. В него се посочва, че трябва да става по потреблението на ток и вода и по-фрапиращото е, че общинският съвет трябва да задължи кмета да сключи договор за информация с енергоразпределителните дружества, например за елконсумацията на домакинствата. Но как може кметът да ги задължи? Смесеният механизъм има недостатък, че разходите за издръжка на администрацията, на контролните органи по сметопочистване, зимно почистване и поддръжка на пътищата не влиза в план-сметката и не се броят за трудови разходи."

Гарсониерите да плащат по-малко

Във всеки от предложените варианти за промяна в таксата за смет има нещо рационално и неприемливо, смята кметът на Монтана Златко Живков. "Аз не приемам еднакво заплащане за голямо и за малко жилище. Не може този, който живее в 5-стаен апартамент, да плаща колкото и живеещия в гарсониера", допълни той. Според него е естествено, че собственикът на по-голямото трябва да плаща повече. Ако пък не го използва, то законът е предвидил възможност таксата му за смет на това жилище да се намали значително.

Дата: 09.06.2014

Източник: Standartnews.com

Прочетено: 4192