12.06.2014

Разходите за здравеопазване от джоба на българина за здравеопазване за последните пет години са се увеличили с 58 на сто. Експертната оценка показва, че не по-малко от два милиарда лева са нерегламентирани плащания от пациентите – за джипи, купуване на консумативи, които не са предвидени в клиничните пътеки, избор на лекари и т.н. Това коментира в интервю за вестник „Преса“ Григор Димитров, главен директор „Осигурителни отношения“ в Българската стопанска камара.

64 на сто от бюджета на здравната каса са за сметка на здравноосигурителните вноски, които се правят от реалния сектор. Само 36 на сто са за сметка на републиканския бюджет. По различни данни броят на здравнонеосигурените е около 1,2 милиона души. Около 20-25 на сто от тях имат реални възможности да се осигуряват, с високи доходи са. Има и лица, които работят в сивия сектор, както и още една група, които ту правят, ту не правят вноски. Плащат, когато им се наложи, коментира още експертът от БСК.

Три неща трябва да се направят спешно, за да се излезе от кризата, допълва пред вестник „Преса“ Григор Димитров. Първо, трябва да се направи обективен, лишен от политическа окраска анализ на състоянието на здравната систевма. На базата на този анализ трябва да се направи дългосрочна програма за излизане от кризата с участието на медицинското съсловие и на финансисти. Много бързо трябва да се въведе електронизация на цялата здравна система и да се привлекат здравноосигурените като контрольори.

ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ.

Дата: 12.06.2014

Източник: БСК/в-к "Преса"

Прочетено: 3790