30.10.2014

60% от новоназначените младежи напускат работа още през първите 6 месеца. Това показва проучване на Българската стопанска камара.

Според данните, 30 на сто от новозавършилите висшисти излизат в почивка - те нито работят, нито продължават образованието си. Други 30% се насочват директно към чужбина.

Магистратурата влиза в плановете на 60 на сто от завършилите. Проблем срещат и работодателите, защото малко повече от половината не успяват да наемат нужните кадри.

Много от дипломираните младежи се оказват проблем за работодателите. В една софтуерна фирма наемането на нов служител е предизвикателство. Кандидатите имат претенции, но не и умения.

„Особено при първоначално постъпване на работа, очакванията за заплатите са в голяма степен нереалистични. Заплата 3 бона за първа работа на много малко места може да се получи”, обяснява Александър Пенкин, управител на софтуерна фирма.

50% от младите специалисти смятат, че са подходящите кандидати и отговарят на всички изисквания. Не така стоят нещата за хората, които търсят да наемат служители.

„60% от работодателите не успяват да намерят млади специалисти, които да отговарят на изискванията”, обяснява Томчо Томов от Българска стопанска камара.

За много от младите хора най-големият препъникамък за професионалната им реализация са именно работодателите.

„Работодателите искат стаж, той няма откъде да дойде”, на мнение е студентът Атанас.

Друг проблем е, че повече от половината новоназначени младежи не успяват да се задържат дълго време на едно работно място.

Каналите за търсене на работа са няколко. Един обаче се оказва основен според проучването.
„Чрез близки, чрез познати, и други такива над 70%. Трябват връзки, за да си намериш работа”, казва Атанас.

А напоследък все повече фирми залагат на практическите умения, а не на дипломата.

Повече по темата гледайте във видеото

Дата: 30.10.2014

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3678