03.12.2014

БСК е за по- плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air главният директор „Осигурителни отношения“ в БСК Григор Димитров.

„Ние сме за по-мека рамка, за по-плавно придвижване към целта от 65 години за изравняване на възрастта при мъжете и жените. В Германия е около месец на година. Това е една от задачите“, посочи Димитров. Той допълни, че има разработени варианти още при проф. Христосков как това да стане до 2026- 2036 г.

Припомняме, че в момента мъжете в трета категория труд  се пенсионират на възраст 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца.

„Най-плавното увеличение е най-правилно, защото има пряко отражение върху пазара на труда. При едно меко движение  от около 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете или около два месеца за жените и мъжете ще има възможност и пазарът на труда да се захранва с нови кадри“, коментира Димитров.

Той подчерта, че от БСК ще настояват да бъдат взети дългосрочни решение с оглед на пенсионната реформа.

„Очевидно е, че ако не се вземат дългосрочни решения за промени в пенсионната система, ние ще продължаваме при всеки министър да правим нова реформа. Това е нашето категорично решение“, коментира Димитров. Той подчерта, че решенията, които се вземат за пенсионната система би следвало да се с хоризонт най-малко 20-25 години.

„Ще настояваме за дългосрочни мерки този път, които не зависят от настроението, мнението на всеки министър. Защото каква е целта на една пенсионна система- хората да получават адекватни пенсии и да има предвидимост“, посочи още Димитров.

Той е категоричен, че промените с по-дългосрочен хоризонт в пенсионната система могат да бъдат заложени още в бюджета за следващата година при разглеждането му между първо и второ четене. Припомняме, че преди ден- на 1 ноември, Министерски съвет в тригодишната си рамка към 2017 заложи възрастта за пенсиониране да нараства с по 4 месеца от 2015.

Цялото интервю може да видите от видео файла.

 

Дата: 03.12.2014

Източник: БСК

Прочетено: 3587