26.01.2015

В продължение на 7-8 години работят консултативни съвети по пенсионната реформа, в които експертите имат съгласие по голяма част от въпросите, но очевидно няма политическа воля те да бъдат решени. Причината е ярък популизъм. Години наред осигурителната система се ползва за политически цели, за решаване на различни популистки задачи. Правилата за пенсионната реформа се менят по волята и желанието на отделни министри. Например, на 25 декември се решава, че ще се прави реформа при универсалните пенсионни фондове, които засягат 3 млн. души. Няма НСТС, няма социални партньори – излизат и обявяват, че правилата се променят. Ако така се прави реформа, тя никога няма да се състои!“

Това каза в студиото на „Още от деня“ на Българската национална телевизия Григор Димитров – главен директор „Осигурителни отношения“ в БСК.

Той припомни, че има актюерски разчети, направени от Националния осигурителен институт, за развитието на пенсионната система до 2060 г. „В Консултативния съвет по пенсионна реформа разсъждавахме какви мерки трябва да вземем, за да покрием тези разчети. В петъка решихме какво ще правим, а в неделя чухме, че се променя моделът и че се предлага т.нар. избор между универсалните пенсионни фондове и НОИ. Има НСТС, където обезателно трябва да се гледат тези въпроси. Има комисии към него, експертни съвети и т.н. Нищо не беше гледано във всички тези органи за партньорство, а директно беше обявено – в неделя преди Коледа! А сега се търси решение да се излезе от ситуацията, която е създадена“, каза още Григор Димитров.

Според Григор Димитров, липсват дългосрочни решения, а се предлагат реформи на парче, които често взаимно се изключват. „Минимум за 25 години трябва да се вземат решения, за да може цяло едно поколение, когато прави осигуровките си, да знае какво го очаква на изхода. Генерацията трябва да знае, като внася пари, какво ще има на изхода. Ние сега знаем само какво има на входа – карат ни да даваме някакви пари, но изходът не ни е ясен“, допълни представителят на БСК и изрази убеждение, че „колкото повече отлагаме тези решения, толкова повече отиваме към небитието“.

Най-големият бич е недоверието към пенсионната система. Младите хора не ни вярват. Те виждат тези промени – непрекъснати промени в различни посоки. Пускаме влакове, спираме влакове. Махаме пенсионните фондове, връщаме пенсионните фондове. Тази практика трябва да спре и да вървим към трайни, дългосрочни решения“, смята Григор Димитров.

Във връзка с предложението на социалния министър Ивайло Калфин за увеличение на осигурителните вноски Григор Димитров изрази позиция, че към подобна стъпка може да се пристъпи само след реформиране на пенсионната система, а „когато бизнесът знае какво ще се случи с парите му, за увеличение на вноските не може да се говори“.

Вижте пълен видеозапис ТУК

Дата: 26.01.2015

Източник: БСК

Прочетено: 3296