29.01.2015

Общо 53 на сто от българите не възнамеряват да сменят досегашния си пенсионен фонд. Това показват резултатите от проучване, осъществено от социологическата компания „Алфа рисърч“.

Проучването е национално-представително и е реализирано в периода 15-23 януари. В него са участвали 1 026 пълнолетни жители в цялата страна.

От анкетираните 7 на сто са заявили, че възнамеряват да преместят партидата си. От тях 4% възнамеряват да прехвърлят парите си за втора пенсия към друг частен фонд, а 3% - в солидарната система, т. е. към Националния осигурителен институт (НОИ).

Над една трета от участниците в проучването или се колебаят как да постъпят, или не се интересуват от темата, констатира социологическата компания.

Припомняме, че в края на миналата година, без предварителни публични обсъждания, и между първо и второ четене на Закона за бюджета за 2015 г. Министерството на финансите предложи да се даде право на еднократен избор на осигурените лица къде да се трупат парите им за втора пенсия – дали в частен фонд, или в НОИ.

Новопостъпващите на работа пък имат една година да изберат дали искат да се осигуряват и в частен фонд, освен в НОИ, като ако не декларират изрично избора си, пълната им пенсионна вноска ще се превежда в солидарния фонд.

Заради острите критики и протестите след приемането на промените ведомството отстъпи и предложи да се даде право за многократен избор между частните пенсионни фондове и Сребърния фонд, а не НОИ. В момента тече обществено обсъждане на предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според „Алфа рисърч“ въпреки дебатите по темата за пенсионнните осигуровки и вида на системата – солидарна и/или капиталова, 40% от родените след 1959 г. никога не са се интересували в кой универсален пенсионен фонд (УПФ) се осигуряват. Само 9 на сто от запитаните са се заинтересували от темата, сочат резултатите.

Най-неинформирани се оказват по-младите хора в България, констатират социолозите. Относително най-много знания имат работещите над 40-годишна възраст, които е трябвало да правят избор при създаването на УПФ.

Четирима от всеки десет вложители в УПФ (43%) са убедени, че осигурявайки се „допълнително задължително“, трябва да получат по-висока пенсия в сравнение с човек със сходна професия и длъжност, който не внася допълнителна пенсионна осигуровка, а 35 на сто заявяват, че не се интересуват от темата.

Дата: 29.01.2015

Източник: Investor.bg

Прочетено: 6826