13.02.2015

Работната група, сформирана, за да изготви и предложи нов модел за изчисление на такса смет, обсъжда миналогодишните предложения, научи "Сега" от източници в Столичната община. В работната група влизат представители на сдружението на общините, финансовото, екоминистерството, НАП и други. В края на 2013 г. в Закона за местните данъци и такси беше записано, че от 2015 г. общините трябва да въведат нова методика на принципа "замърсителят плаща", а не на база данъчна оценка, както е сега почти навсякъде. ГЕРБ обаче даде отсрочка от още една година. Предложенията трябва да са готови до края на март.

Оказва се обаче, че нови предложения едва ли ще бъдат генерирани, въпреки че именно ГЕРБ настояваше за отсрочката, за да се намери добро решение. При представянето на предложенията миналата година общините ги определиха като "пълна безотговорност". Тогава бяха предложени 4 варианта - на база ползватели, количество вода, два на база количество боклук и един смесен - на база количество и брой ползватели. Точно тези предложения се обсъждат и сега.

Последните сметки на Столичната община показват, че ако общината избере да изчислява такса смет на човек, то тогава ще се пада по 85 лв. на лице от дадено домакинство. Общото количество боклук, което се генерира в столицата е 360 хил. тона на година, а план-сметката за чистота е в размер на 147 млн. лв. Тоест каквато и да е методиката, тя трябва да покрие тази сума. Така излиза, че един тон е 408 лв., а килограм боклук е - 41 ст. В случая на София гражданите покриват 70% от сметката за чистотата, а бизнесът - 30%. Това означава, че таксата за физическите лица трябва да е такава, че да внесе в общинската хазна 102 млн. лв., а от бизнеса да дойдат другите 45 млн. лв. При 1.2 млн. софиянци с постоянен адрес излиза, че на човек ще се пада по 85 лв. такса смет годишно. Тази методика ще ощети едни за сметка на други. Така например възрастна жена, която живее сама в центъра, ще е доволна, защото ще плаща 85 лв., а сега таксата е много по-висока в централните зони, защото е на база данъчна оценка. Четиричленно семейство в "Люлин" обаче няма да е доволно, защото ще трябва да плати 340 лв. По сходен начин се изчислява таксата и на база потребена вода.

Другият стар-нов вариант е да се плаща на база торбички. Пак по сметки на общината, ако се ползват торбички с вместимост 30 литра, или 7 килограма, а цената на килограм за София е 41 ст., се получава малко повече от 2.40 лв. Като се таксува и торбичката, е изчислено, че софиянци ще трябва да дават по 3 лв. на торбичка. Миналата година обаче големите общини коментираха, че този вариант е почти неприложим, защото веднага ще се намерят начини да се купуват по-малко торбички, а в същото време контролът ще е много труден. При представянето на вариантите м.г. зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов беше категоричен, че нито един не е приложим за София и че всички ще доведат до неколкократно увеличение на таксата за хората.

Дата: 13.02.2015

Източник: в-к "Сега"

Прочетено: 3260