23.02.2015

Нямаме приета стратегия за здравеопазването и затова съм сигурен, че след 6 месеца министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще вкара ново предложение. Това заяви председателят на БСК Божидар Данев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

На днешното заседание социалните партньори обсъждат промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, както и увеличаването на квотата на държавата с ръководството на НЗОК.

Според Данев промените в закона ще доведат до деформирането на принципа на осигуряване и ще превърнат касата в социален фонд. "Министър от Реформаторския блок предлага да одържавим ръководството на НЗОК, а в същото време 70% от парите в нея идват от вноските на осигурените", подчерта Данев и определи идеята като тоталитарна. Председателят на БСК изрази и опасения, че не е ясно кой ще заплаща за неосигурените лица.

"Вторият съществен въпрос е за възстановяването на здравноосигурителните правата. Има масова практика, при която НЗОК се източва от хората, които не са осигурявани. Под формата на солидарност заплащаме за хора, които имат финансова възможност", категоричен бе Данев.
Той изрази и несъгласие с предложението за контролната дейност да бъде прехвърлена на НЗОК. Като положителна стъпка Данев отчете факта, че от НАП рязко са увеличили постъпленията в касата.

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че организацията, което представлява, подкрепя предложението, но с няколко забележки. "Добра стъпка е опитът за оценка на въздействието. Подкрепяме и мерките за подобряване на събираемостта на приходите от здравноосигурителни вноски , както и повишаването на размера на осигурителния доход с 5%", заяви Велев.

Като грешка председателят на АИКБ определи предложението за увеличаването на квотата на държавата в НЗОК с още двама души. "Не е това европейският модел. Имаме доверие на министър Москов, но знаем ли дали той ще е винаги на този пост", подчерта Велев.

Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев липсва цялостна концепция за предлаганите промени. "Не подкрепяме увеличението на състава на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата. Предлагаме също така да се обоснове разделянето на основен и допълнителен здравен пакет, както и позитивите, които това ще донесе", каза Домусчиев.

Дата: 23.02.2015

Източник: БГНЕС

Прочетено: 3947