02.04.2015

Голяма част от мерките, които се предложиха от Ивайло Калфин, са в резултат на дългогодишна работа и на министри преди него за създаване на по-добри условия за функциониране на осигурителната система, каза Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) в интервю за предаването „Нещо повече“.

Димитров обясни, че БСК изцяло подкрепя плавното увеличаване възрастта, но липсват и две важни мерки от гледна точка на стабилността на осигурителната система:Става дума за политиката на държавата по отношение на инвалидните пенсии, тъй като последните години техният ръст се увеличава. Конкретно предложение няма. Ние очакваме да видим какво ще бъде предложението. Второто нещо е определянето на минимална възраст за работещите в системата на силовите ведомства. Хората, които работят на рискови работни места трябва да имат право на по-ранно пенсиониране и обратното  - хората, които са на бюра, имат стационарна работа, несвързана с риск да се осигуряват какво всички останали. Посоката е вярна, трябва да отиваме към повишаване на възрастта и трябва да отиваме към засилване на сигурността на осигурителната система.

По отношение на осигуровките на висшите държавни служители, които се плащат от държавата, Димитров коментира: Ние многократно внасяме това предложение за поставяне при равностойни условия всички хора, които се осигуряват в България. Едно от предложенията, които сме дали, е, че трябва да има еднакви правила за всички, които се осигуряват в България. Това няма да има сериозен бюджетен ефект, но има възпитателен ефект.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Дата: 02.04.2015

Източник: БНР

Прочетено: 2856