29.06.2015

Младите хора у нас предпочитат да са чиновници, а не да работят в реалния сектор. Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев пред журналисти по време на форум за младежката заетост, организиран от Европейската сметна палата и българската Сметна палата.

По думите му заплащането в държавния и обществения сектор е по-високо, отколкото в реалния - над 900 лева средна работна заплата при 850 лева в реалния сектор.

Темповете на нарастване на заплатите в обществения сектор също са по-високи, допълни той. Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира, че бизнесът трябва да се замисли защо младите хора предпочитат да бъдат чиновници.

В България се предлагат достатъчно качествени места, проблемът е, че няма млади хора с умения и компетенции, отбеляза Данев. В момента IT секторът, машиностроенето и аутсорсингът се нуждае от по няколко хиляди работници, каза Данев.

Той коментира, че намаляват хората със средно специално образование, увеличават се висшистите, но с професии, които не са необходими на пазара на труда - право, икономика, социални науки. Младите хора предпочитат да учат нещо лесно, а не това, което се търси - имаме нужда от математици, инженери, допълни той.

Според Данев голяма част от нашите компании изнасят национален доход - националната енергетика изнася електричество на по-ниски цени от това, което консумира българският бизнес.

В България има остра нужда от хора, които имат средно професионално образование, каза също Калфин, цитиран от БТА. Младежката безработица в страната ни е около средните европейски равнища, но у нас младите са най-големият процент хора, които са трайно извън пазара на труда и извън отчетите, отбеляза още социалният министър.

вж. ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Божидар Данев

Дата: 29.06.2015

Източник: бТВ

Прочетено: 3065