02.08.2015

В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на пресконференция на четирите национално представителни организации на работодателите, КНСБ и КТ „Подкрепа“, по повод новите цени на електроенергията за индустрията. Велев представи и данни от експресно анкетно проучване сред членовете на работодателските организации, според което 87% от представителите на бизнеса искат оставката на Иван Иванов.

Синдикатите и работодателите имат общи искания и предложения:

  • В първите си работни дни Народното събрание да наложи мораториум за присъединяване на производители на електроенергия, които продават ток по преференциални цени.
  • Другото искане е да се преразгледат последните промени в Закона в енергия от ВЕИ, който създават условия за следващото неконтролируемо производство на енергия от оборски тор.
  • Бизнесът и синдикатите настояват още за пътна карта за реформи, които да доведат дотам, че България да попадне в средата на класацията в ЕС по добавката „задължение към обществото“.

Ако исканията не бъдат чути, работодателите и синдикатите готвят нов протест през септември.

„Ще се обърнем към главния прокурор да се самосезира по доклада за Временната анкетна комисия за енергетиката и ще подадем сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании„, коментира още Васил Велев.

„В протеста в сряда, 29 юли 2015 г., се включиха над 2 хиляди фирми с 210 хиляди служители. Активно на улицата, за да изразят недоволството срещу драстичния скок на цената на тока за бизнеса, бяха 25 хиляди души, 7 хиляди от които – в София“, обяви от своя страна Камен Колев, заместник-председател на БСК. Той допълни, че новите цени на електроенергията ще доведат до поскъпване на основни продукти, загуба на конкурентоспособност, срив в износа, неизпълнение на сключени вече договори, ограничаване на мощности на предприятия, а оттам – съкращаване на работници. „Не бяха използвани всички резерви, които на многократни срещи с правителството предложихме. А те позволяваха да не се променя цената на тока за индустрията до Нова година, когато трябва да влезе либерализираният пазар на електроенергия“, коментира още Камен Колев.

„Искаме да има пазарни принципи и правила в енергетиката в България и да престанат злоупотребите“, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. „Бизнесът е този, който създава БВП, плаща заплатите не само на Иван Иванов, но и на депутатите, както и на всякакви специалисти от КЕВР. Точно заради схеми, които облагодетелстват много малък процент от хора в тази страна, България е на това дередже – най-бедната страна в ЕС. Ние не можем да приемем двойното увеличение на добавката „задължение на обществото“. Работа на синдикатите е да протестират, но стигнахме дотам и ние да протестираме, защото сме пред изчезване“ добави Кирил Домусчиев.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, коментира, че действията на регулатора са направили така, че за първи път синдикати и работодатели да предприемат съвместни действия. „Готови сме и през есента, с работодателите, с ясните послания, които работещите хора осмислят, да продължим протестите, където и както се налага. За три години НЕК генерира дефицит в размер на 1 млрд. лв., но това се дължи на неефективност или на разхищения“, коментира още Пламен Димитров. По думите му, докладът на времената комисия, който беше представен миналата седмица в парламента, ясно и категорично е дефинирал, че тези загуби се генерират от ВЕИ-тата и американските централи. Пламен Димитров изтъкна, че 2 милиарда и 200 хиляди лева плаща НЕК на година за регулираната скъпа енергия.

Според конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров, решението на КЕВР граничи с източване на кръвта на българската индустрия.

ФАКТИТЕ:

  • Цените на дребно стават с 1.5 пъти по-високи от цените на едро. По доклада на ЕК за цените на електроенергията в страните от ЕС за миналата година това съотношение е 2.5-4 пъти по-високи.
  • Увеличение от 13,5% до 17,5% на цената на тока за индустрията.
  • Фиксираната компонента („Задължение към обществото“) в България се увеличава двойно (от 18,93 на 37,90 лв. за МВтч) и става 23-24 евро, което нарежда страната ни на второ място след Дания по най-скъпа твърда добавка.
  • Нито един от преференциалните производители на електроенергия не е нотифициран за допустима държавна помощ. Въпросът е защо не се настоява за ускоряване или стартиране на проверки, съгласно изискването на правилата на ЕК за държавна помощ за опазване на околната среда и енергията (както на правилата от юни 2014 г., така и на предишните правила от 2004 г. /public support for environmental protection and energy/)
  • Чрез лъжи и манипулации председателят на КЕВР цели да се противопоставят различни слоеве на обществото, за да може мафията да краде необезпокоявано!

ИСКАНИЯТА НА РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ:

  1. Оставка на Иван Иванов от председателския пост в КЕВР, поради показаната от него пълна непригодност.
  2. Реформи в енергетиката.
  3. Пътна карта за краткосрочни реформи, които да върнат цената до няколко седмици обратно (а не след 3 месеца, когато бизнесът е съкратил работници) и за средносрочни реформи, които да спрат кражбите, разхищенията и узаконения грабеж, и въведат пазарни принципи.
  4. Мораториум върху всякакви енергийни проекти, които водят до преференциални цени.
  5. Да се плаща само на законни ВЕИ, когенерации и дългосрочни договори без прекомерна държавна помощ.
  6. Поетапно спиране на кръстосаното субсидиране, както при цената на топлинната енергия, така и при цената на електроенергия за битовите потребители.
  7. Прекратяване на преференциите за нови ВЕИ инсталации, за да не се създадат нови дефицити. В насоките на ЕК от юни 2014 пише, че всички нови ВЕИ инсталации трябва да продават електроенергията си на пазара от 1 януари 2016 година, а премията да се получава след тръжни процедури между ВЕИ производители.
  8. Промени в Закона за енергетиката, за да може да се облага износът на ток.
  9. Пълна либерализация на пазара на електроенергия.

ДЕЙСТВИЯ:

  1. Национален протест през септември, ако не бъдат изпълнени исканията.
  2. Сигнал до  прокуратурата за престъпните договорите и анексите с американските централи и за други нарушения от производители и търговци на електроенергия.
  3. Сигнал до ЕК за липса на нотификация на държавната помощ за американски централи, ВЕИ-та, заводски централи.
  4. Сигнал до Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси срещу публични лица, които са в конфликт на интереси при гласуване в парламента и при медийни изяви. Искане за отстраняване на депутати.
  5. Иницииране на ревизия на Закона за енергията от ВЕИ и спиране на следващата далавера с оборски тор.

Дата: 02.08.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2693