13.10.2015

Държавата трябва да продължи усилията си за предоговаряне - в рамките на закона, на условията по споразуменията с двете американски ТЕЦ в комплекса „Марица-изток“. Това заяви за Епицентър.бг зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев след среща на работодателските организации с ръководителя на Представителството на Европейската комисия (ЕК). Според Колев, страната ни трябва активно да търси подкрепа и от ЕК. 

През пролетта на миналата година Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изпрати в ЕК жалба за установяване на недопустима държавна помощ по договорите с двете американски ТЕЦ. Оттогава се води кореспонденция с Брюксел по проблема, но становище оттам все още няма. 

„Бизнесът очаква решението на ЕК за това дали има неправомерна държавна помощ, нарушаваща правилата на общностния пазар и правото на ЕС“, подчерта Колев и допълни, че ЕК е единственият орган, който е компетентен в случая. „Съществува и допълнителна възможност държавата да съдейства за привличането на нов инвеститор, без да се намесва в търговски преговори и без да се ангажира финансово“, поясни зам.-председателят на БСК и опроверга обвиненията за идеи за „национализация“. 

„Никога не сме предлагали отнемане на собствеността на централите в полза на държавата. Ролята на държавата в случая е единствено да гарантира на евентуалния нов собственик достъп до пазара и възможност за разширяване на електропреносната мрежа, но при условие да се прекрати преференциалното изкупуване на произведената енергия“, уточни Колев. 

Четирите национално представителни организации на бизнеса внесоха на 30 септември в прокуратурата три сигнала, свързани с нарушения в сферата на енергетиката. Единият от тях е свързан с договорите с двете американски ТЕЦ. Другият е за злоупотреби в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), а третият – във връзка с конкретни ценови решения на държавния енергиен регулатор за изкупуването на зелената енергия. 

От работодателските организации припомниха, че в дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ са заложени изключително непазарни принципи - задължително изкупуване на електроенергията от тях от страна на НЕК, неправомерно високи преференциални цени, инвестиционна подкрепа и други. Всичко това, според работодателите, противоречи на логиката на свободния пазар и води до деформации, които се отразяват крайно негативно на конкурентоспособността на българските фирми. 

По изчисления на работодателите от завишените цени на тока за двете американски ТЕЦ всяка година страната ни губи по около 333 млн. лв. Тези пари товарят сметките на крайните потребители и раздуват дефицита в НЕК, който вече надхвърля 4 млрд. лв. Общата стойност на трите добавки – за двете американски ТЕЦ, за ВЕИ и за тока от топлофикациите, достигна през тази година 38 лв. на мегаватчас при пазарни стойности на самата енергия между 70 и 80 лв./мвтч.

Дата: 13.10.2015

Източник: http://epicenter.bg/

Прочетено: 3201