24.11.2015

При средна месечна заплата от 700 лева, българинът прави вноска от около 60 лева за осигурителна вноска.

В България има група, която не работи и не се осигурява, но най-много боледува и се лекува за сметка на осигурените, посочи Димитров.

Българинът плаща около 60 на сто от разходите за здравеопазване за сметка на неговия джоб. Това обясни Григор Димитров от БСК и член на Надзорния съвет на НЗОК в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той цитира изследване на неправителствени организации, според което под масата се дават над 2 млрд. лева и така се получават два бюджета на Здравната каса - "над масата и под масата".

"Бюджетът на НЗОК има както всеки приходна и разходна част. Приходната част се формира по два пътя - здравноосигурителните ни вноски, на които се осигуряваме. Те са 8 на сто от дохода, който получаваме. Тази сума за 2016г. е около 1 млрд. и 800 млн. лева. Тя е с около 90 млн. повече от 2015 г. Другата част са вноските, които държавата прави за осигуряваните от нея хора. Тази сума е около 970 - 980 млн. лева." - поясни Димитров.

При средна месечна заплата от 700 лева, българинът прави вноска от около 60 лева за осигурителна вноска, припомни Димитров. По думите му за деца и пенсионери държавата прави средна осигурителна вноска от 19,20 лева. Разликата е около три пъти и заради това НЗОК не са съгласни държавата да прави толкова ниски вноски, поясни Димитров.

Сивият сектор в осигурителната дейност

Има голям сив сектор в осигурителната дейност, който е около 20-25 на сто, докато в държави кати Австрия, Германия е само 3%, съобщи Димитров.

В България има група, която не работи и не се осигурява, но най-много боледува, посочи Димитров. По думите му тази част на населението се лекува за сметка на осигурените лица.

"Държавата трябва да намери механизъм, с който да заплаща лечението на тези хора. Ако решим проблема с тази група хора, ще се оправи и проблемът в Спешната помощ." - поясни Димитров.

Пари за лекарства

През 2012г. за лекарства за онкологията са дадени около 100 млн. лева. 2015г. ще приключим с 280 млн. лева средства за лекарства за онкологията. Двоен ръст, съобщи Димитров.

През 2012г. за ревматологичните заболявания са дадени около 20 млн. лева. 2015г. ще приключим с между 50 и 52 млн. лева, коментира Димитров.

Има неефективно използване на този ресурс, смята Димитров.

Хора с редки заболявания

Хората с редки заболявания имат различни проблеми - според болестта, коментира Владимир Томов от Националния алианс за хората с редки болести в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му болните имат проблеми с НЗОК, други са без лечение, трети чакат да бъдат включени в лечебен логаритъм, а част от тях имат проблеми и с пътеките за редки заболявания.

В момента се изгражда регистър на редки заболявания, съобщи Томов.

"Когато ме питате за личната ми история - дете ми се лекува от 15 години, но добре и аз лично съм доволен. Но, ако ме питате за всички пациенти с редки или хронични заболявания - там нещата са много сериозни и смятам, че най-малкото, което трябва да се направи е да се потърси вярната информация, а тя ще бъде достъпна след като се изгради и бъде достъпен регистърът по редки болести и на експерти по редки болести. Тогава може да се планира лечението на хората с редки болести." - поясни Томов.

Чуйте целия разговор във видеото.

 



 

 

Дата: 24.11.2015

Източник: Bulgaria ON AIR

Прочетено: 5556