26.05.2016

Правото финансовият министър да поеме на ръчно управление финансово закъсали общини, а те на свой ред да имат право на безлихвени заеми от държавния бюджет за стабилизиране на състоянието си, прие Народното събрание. То одобри окончателно оспорваните до последно промени в Закона за публичните финанси, които и в сряда бяха обект на горещ дебат.

От БСП отново предупредиха, че на финансовия министър се дават повече права и заподозряха политически намерения за овладяване на местните власти.

Социалистът Румен Гечев заподозря възможност за умишлено докарване на общините на загуба на хартия, за да получат достъп до безлихвено заеми.

"Само наивниците ще отидат да теглят заеми, където ще плащат лихви. Не завиждам на господин Горанов", каза Гечев и посочи, че всички данъкоплатци ще покриват отпусканите на общините безлихвени кредити от държавната хазна, която на свой ред ще е принудена да тегли лихвени заеми, за да помага на общините. .

"Това значи, че данъкоплатците в това число и тези от успешните общини ще плащат, че определени общини имат неефективно управление”, заяви Гечев.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че държавата ще прецени кога финансовото състояние на общината е тежко и трябва да се подпомогне с безлихвен заем.

"Общините и сега могат да искат финансово подпомагане без какъвто и да било контрол и публичност от страна на обществеността. Ако партия ГЕРБ чрез този законопроект искаше да решава своите партийни желания, не би трябвало да предлага какъвто и да било регламент, защото в момента липсата на регламент е най-доброто нещо", посочи Менда Стоянова.

Заместник финансовият министър Кирил Ананиев увери депутатите, че не става въпрос за раздаване на пари.

"Ние в началото на годината не знаем колко души от дадена община ще имат нужда от безплатен превод за хемодиализа. Тук не става въпрос за раздаване на пари. Тези пари ги имаме в централния бюджет, правим не увеличение, а компенсирана промяна за целевите разходи, които са предвидени в централния бюджет", каза Ананиев.

Дата: 26.05.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 959