26.08.2016

Европейските издатели ще имат право да налагат такси за интернет агрегаторите като Google, които искат да показват на потребители си части от съдържанието им.

Това предвижда радикална реформа на авторското право, която се обсъжда в Европейската комисия, пише в. "Файненшъл таймс". Очаква се предложенията да бъдат финализирани през септември.

Основата на плана е издателите да получат "екслузивни права" да разпространяват онлайн съдържанието си. Това би трябвало да накара услуги от типа на Google News да се споразумяват с тях за условията, под които ще показват части от статиите им.

Критици на идеята посочват, че подобни усилия точно по повод Google News доведоха до прекратяване на услугата в Испания. В Германия някои издатели се отказаха да искат такса, за да си гарантират, че ще продължат да се появяват в търсачката.

Германският евродепутат от Пиратската партия Юлия Реда коментира, че по структура сегашният план е същият.

"Нека сме наясно – даването на такива права на издателите няма да се отрази на начина, по който потребителите ползват хиперлинкове. То ще признае ролята на издателите като инвеститори в съдържание", коментира говорител на Европейската комисия.

Дата: 26.08.2016

Източник: Dnevnik.bg

Прочетено: 1264