24.10.2016

На 24.10.2016 г. при областния управител на Сливен Татяна Петкова се проведе работна среща с регионалните структури на представителните организации на работодателите.

Целта на срещата беше определяне на техни представители в обществените съвети към училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация, тъй като представителят на работодателите за тези училищата, се определя от областния управител.

Такива учебни заведения в област Сливен са 15.

Обществените съвети трябва да бъдат формирани до края на месец декември.

В срещата участваха представители на петте национално представителни организации: Сливенска търговско-промишлена палата, Съюз за стопанска инициатива, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Членовете на обществения съвет се определят за срок до три години. Обществените съвети одобряват стратегията за развитие на учебното заведение, предлагат политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес, дават становище за разпределението на бюджета, съгласуват училищния учебен план, дават становище по училищния план-прием, участват в провеждането на конкурса за заемане на длъжността "директор" и др.

Петкова каза, че обществените съвети са мястото, където работодателите могат да влияят върху политиките, свързани с обучението на необходимите на местната икономика кадри. "Не трябва да допускаме наши квалифицирани ученици, завършили наши професионални гимназии, да отиват да работят в други региони, защото ние не можем да им осигурим работни места.

Трябва да работим така, че да ги задържим.

Професионалните гимназии са отворени към бизнеса и очакват Вашето сътрудничество", каза още тя.

Участниците в срещата разпределиха по съответните училища свои представители и резервни членове за участие в обществените съвети.

 

Дата: 24.10.2016

Източник: Областна администрация Сливен

Прочетено: 1306