27.01.2017

Новият служебен премиер се ангажира да работи за намаляване на регулациите и административните такси, създаващи препятствия пред малкия и среден бизнес.

БНТ, Панорама, 27.01.2017 г.

Проф. Огнян Герджиков за причините да приеме поста служебен министър-председател:

Доверието много тежи. Президентът Радев ми гласува много високо доверие и е много трудно човек да не поеме в такъв случай тежкия кръст. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е политиката. Както казват хората, ял съм й попарата. Но, в крайна сметка, когато си обграден от такова доверие, би било безотговорно току-така да откажеш. Опитах се да го убедя, че вероятно има и по-подходящи от мен, но той се оказа твърдоглав.

Има и още една причина, която досега не съм споделял. Аз имам някои, струва ми се, добри идеи, а добрите идеи, които засягат държавата, могат да се реализират, когато имаш власт. Една такава добра идея е една инициатива на Българската стопанска камара. Става дума за дребния и среден бизнес, за светлия бизнес. Той трябва да бъде подпомаган! Едрият сам се грижи за себе си. Но дребният и среден бизнес е смачкван от прекалено много бюрокрация, от знайни и незнайни такси, и всичко това го спъва. Понеже това се регулира основно от подзаконови нормативни актове, т.е. това е във властта на един кабинет, могат да се направят стъпки в тази посока.

 

Дата: 27.01.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2439