31.07.2017

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Тя бе подадена днес съгласно утвърдените в Европейския съюз стандарти. „Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Припомняме, че итициативата за тази стъпка беше на Българската стопанска камара, която през м. септември 2016 г. с писмо до тогавашния вицепремиер Меглена Кунева предложи страната ни да предприеме необходимите стъпки за преместването на седалището на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - ЕМА) в България. Повод за предложението е предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, а към момента ЕМА е със седалище в Лондон.

В писмото на БСК се подчертава, че в агенцията работят около 900 души и много чуждестранни компании са базирани в Лондон, заради близостта с този европейски контролен орган. Логично е да се очаква с преместването на агенцията да се дислоцират и централите на големите фармацевтични компании, което е сериозна възможност за България. За целта, обаче, ще е необходимо лобиране и действия на държавно и европейско ниво.

Освен това, с писмото си БСК информира, че шведското правителство вече е заявило интерес да кандидатства за преместване на агенцията в Стокхолм. В същото време, до този момент в България няма разположена нито една агенция на ЕС, а това е силен аргумент за преместване на ЕМА на българска територия.

В отговор, вицепремиерът Меглена Кунева информира, че е поставила въпроса за преместването на ЕМА пред министрите на здравеопазването и на външните работи – Петър Москов и Даниел Митов. Пред тях тя е подчертала нуждата от активни и навременни действия в тази посока. „Това е сериозен шанс за страната ни за по-добро приобщаване и силно разчитам, че те ще подкрепят подобна инициатива и ще направят нужните стъпки за кандидатстване за преместване на агенцията в България“, казва в писмото си до БСК вицепремиерът Меглена Кунева и допълва: „Благодаря за проявената активност в тази посока. Вашата заинтересованост и поглед с няколко хода напред са от голяма полза за бизнеса и за нас, политиците“.

Междувременно, в рамките на заседанието на Европейския съвет, на 22.06.2017 г., европейските лидери одобриха Процедура относно преместването на Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза. 

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.

ВИЖТЕ ОФЕРТИТЕ НА ВСИЧКИ КАНДИДАТСТВАЩИ!

Дата: 31.07.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2392