28.03.2007

БСК връчи годишните си награди – „ИН-5”, за принос в развитието на българската икономика

Днес, 28 март, в Интер Експо Център – София, се състоя церемонията по връчването на годишните награди на БСК – „ИН-5”, за принос в развитието на българската икономика.

вж. СНИМКИ от събитието и
ПРЕЗЕНТАЦИЯ на председателя на БСК - Божидар Данев, при откриването на форума

Церемонията беше част от официалното откриване на второто издание на „Форум МТМ” – специализирана изложба и научно-практическа конференция за машини, технологии и материали. Форумът се организира съвместно от Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Научно-техническият съюз по машиностроене при ФНТС, сп. “Машиностроене & Електротехника” и Агенция Булгарреклама, под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката.

Гост на откриването и връчването на наградите бе зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.

Наградени в тазгодишния конкурс на БСК в трите категории на наградата „ИН-5” са следните фирми:

С грамота и сребърен реверен знак се удостояват:

  • Холсим България АД - с. Бели извор, с изп. директор Тодор Костов
  • ЛВК Винпром АД - Търговище, с изп. директор Петко Матеев
  • Перла АД - Нова Загора, с изп. директор Николай Монев
  • ИНА ЕООД - Панагюрище, с управител Веселина Ралчева

С Почетния знак на БСК и диплом се удостояват:

  • Енемона АД – Козлодуй, с прокурист Богдан Прокопиев
  • Оптикс АД – София, с изп. директор Иван Чолаков
  • Чех пласт ООД – Враца, с управител Димитър Иванов
  • Ер Ликид България ЕООД – Пирдоп, с ген.директор Марин Димитров
  • Интелигентни системи за сигурност ООД – Враца, с управител Иво Варганов

Голямата награда – пластика „Икар”, сертификат и вписване в Почетната книга на БСК получават:

  1. В категория „Интелект” – Научно-преподавателският колектив на Технически университет – София, с ректор проф. Камен Веселинов
  2. В категория „Инициатива” – Венус Б Корпорейшън ЕАД – Мездра, с изпълнителен директор Андреас Испиридис
  3. В категория „Инвестиции” – Мизия Милк ООД – Търговище, с управител Стефан Христов
  4. В категория „Иновация” – Оргахим АД – Русе, с изп. директор Иван Соколов
  5. В категория „Индустрия” са отличени две предприятия: Хелиос-Металург ООД – Пловдив, с управител Васил Василев, и „К Ц М” АД – Пловдив, с Изп. директор Стоян Пехливанов.

Със сребърен реверен знак и грамота, по традиция, са отличени следните представители на Четвъртата власт – медиите:

  • В категория „Журналист в информационна агенция” – Екатерина Тотева – Българска телеграфна агенция
  • В категория „Журналист в печатна медия” – Мила Кисьова, в. Пари
  • За журналист от ресор „Социална политика” - Соня Гълъбарова – в. Труд
  • В категория „Радио-журналист” – Наталия Ганчовска – Програма „Хоризонт” на Българско национално радио,
  • В категория „Телевизионен журналист” – Александър Райков – тв. 7,
  • В категория „Регионална медия” – в. „Враца днес” – Враца, с главен редактор Иво Йорданов,

С почетния знак на БСК и диплом, в категория „Стартираща медия” е отличена Икономика ТВ.

***

ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ НА БОЖИДАР ДАНЕВ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Приветствам Ви с добре дошли на церемонията по връчването на годишните награди на Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес, за принос в развитието на българската икономика през 2005 г.

Името на наградите – „ИН-5”, отразява петте основни стълба на икономическия просперитет – индустрия, инвестиции, иновации, интелект и инициатива. Броят на статуетките „Икар” (дело на талантливия български скулптор Слави Минеков) е също пет – за индустриално развитие, за инвестиционна активност, за приложена иновация в производството, за научна разработка с икономически потенциал и за инициативност (вкл. разширение на продуктовата листа или пазар). Носителите на пластиката „Икар” по право се вписват и в Почетната книга на БСК.

Това е третото по ред издание на конкурса – Наградите „ИН-5” бяха учредени през 2005 г. по повод честването на 25-годишнината на БСК и 102 години от създаването на първите индустриални съюзи в България.

Макар и кратка, историята на конкурса показа сериозния потенциал, който носи българската индустрия. Основание за подобен извод ни дават изключително качествените кандидатури на фирми, организации и научни колективи през последните три години.

Трябва да призная, че и тази година никак не беше лесно да изберем най-достойните сред най-достойните. Това е причината в някои от категориите да отличим повече от една фирми, тъй като част от кандидатурата бяха напълно равностойни. Това може само да ни радва, защото е индикатор, че българските фирми се развиват успешно, преодолявайки все още съществуващите трудности.

Бих искал да обърна специално внимание и на представителите на българската приложна наука, която въпреки трудностите, постига сериозни резултати в своята дейност и все по-активно търси и достига до партньорство с бизнеса. Чудесен пример в това отношение е тазгодишният носител на пластиката „Икар” в категория „интелект” – Техническият университет в София, който в периода 2002-2006 г. реализира 2668 научноизследователски договора с фирми, на обща стойност 20 млн. лв. Радостен факт е, че 70 процента от договорите са с български фирми (основно в сферата на енергетиката). Значима по обем е и тематиката, разработена по поръчка на световни гиганти като „Сименс”, „Ериксон”, „Майкрософт”, „Даймлер Крайслер”, „Либхер” и др. Впечатляващ факт е, че студент на ТУ-София (Петко Иванов) спечели през 2006 г. Мини Нобеловата награда по физика, което е още едно доказателство за сериозния научен потенциал на страната ни. Убедени сме, че този потенциал трябва да се подкрепя и насърчава, за да постигнем конкурентоспособна икономика.

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО!

Дата: 28.03.2007

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 7779