08.08.2014

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕКСПЕРТНИЯ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ
КЪМ НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ СИНДИКАЛНИ И РАБОТОДАТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

ОТНОСНО КАЗУСА „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА“

Ние, посочените независими професионалисти, специалисти в областите на националната икономика, финансите, бизнеса, счетоводството и правото, събрани по покана на националните работодателски и синдикални организации в България, решихме да създадем Експертен консултативен съвет по проблемите на икономическата група КТБ, чиято цел е в диалог да разработи и да предложи балансирано рационално решение, което да обсъди в диалог с всички заинтересувани страни.

От малкото публично оповестени факти и данни за състоянието на двете банки в групата на КТБ става ясно, че липсват доказателства за несъстоятелност на банката, а напротив, показват, че с разумни мерки и временна финансова подкрепа КТБ може да бъде оздравена и да продължи да работи. А според извършените одиторски проверки дъщерната й банка изглежда може да възстанови операциите си незабавно, дори и без външна подкрепа.

Обезпокоени сме от бездействието, мълчанието на органите на банковия надзор, надзора над публичните дружества и финансовите пазари и на държавната администрация, и от нежеланието им за диалог с независимите експерти, работодателските и синдикалните организации.

Според нас днес оздравяването и стабилизираното на банките от групата на КТБ е напълно възможно, но ако незабавно не бъде разработена и приложена подходяща оздравителна програма, не след дълго принудителното спиране на двете поставени под особен надзор банки ще направи спасяването им невъзможно, а несъстоятелността им – неизбежна.

Ние сме притеснени от изявленията на политиците, следствието и прокуратурата, които представят несъстоятелността на засегнатите банки като предрешен въпрос на време. Според нас загубите от тази несъстоятелност ще надхвърлят значително разходите за тяхното оздравяване и стабилизиране. От несъстоятелността на КТБ ще пострадат тежко десетки хиляди фирми, стотиците хиляди заети в тях и цялото национално стопанство. Здравият разум налага да се опитаме да избегнем този пореден тежък удар върху българската икономика.

Приемаме за наш граждански дълг е да се включим в обсъждането, подготовка и договаряне на разумна стабилизационна програма и да помогнем със знанията и опита на всеки един от нас, за намирането на подходящо решение на проблемите на групата КТБ.

 

 

08 август 2014 г.,
гр. София

Членове на Експертния консултативен съвет:

1.    Валери Димитров

2.    Ваня Борисова

3.    Емил Хърсев

4.    Камен Тошков

5.    Красимир Ангарски

6.    Огнян Донев

7.    Румен Радев

8.    Румен Симеонов

9.    Сашо Дончев

10. Тодор Табаков

 


ДЕКЛАРАЦИЯ на членовете на Експертния консултативен съвет по казуса КТБ
Добави мнение