14.04.2016

В две отделни становища Българската стопанска камара изразява категоричното си несъгласие с предлаганите от Министерския съвет изменения и допълнения в Закона за митниците (602-01-16/08.04.2016 г.).

В първото становище БСК възразява срещу разширяването на правомощията на митническата администрация, конкретно с предвидената възможност да издават сертификати за непреференциален произход на стоките, а във второто камарата изразява подкрепата си за позицията на Националната организация на митническите агенти (НОМА), която е член на БСК.

Според БСК, прехвърлянето на ангажимента на митническата администрация да издава сертификати за произход на стоки влиза в противоречие с административно-наказателните и разследващите й функции. "Сертификацията изисква независимост на сертифициращия орган/организация от контролиращия, разследващия и санкциониращия орган", се казва в позицията на БСК.

Към момента сертификати за непреференциален произход се издават от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, а контролът по издаването се осъществява от митническата администрация.

С предлаганата промяна се дискредитират изградените в продължение на много години отношения, система на документооборот и доверие у митническите органи на трети страни, чрез които се осъществява значителна част от износа на страната ни за тези пазари. Създават се и възможности за постепенно или по-бързо монополизиране на дейността, както и за разширяване на административния произвол и корупционен натиск.

В допълнение, законопроектът не е придружен с оценка на въздействие, вкл. на очакваните ефекти за бюджета на митническата администрация. Освен това, необходимостта от предлаганата промяна не е аргументирана в мотивите към законопроекта, като по този начин не е изпълнено съществено законово установено задължение на вносителя, регламентирано от Закона за нормативните актове.

_________

Законопроектът е приет на първо четене в пленарна зала, а на 26.04.2016 г. от група народни представители е внесено предложение за промяна в спорния текст, съгласно която БСК и БТПП запазват правото си за издаване на сертификати за непреференциален произход на стоки.

На 27.04.2016 г. е внесено предложение за промяна от н.п. Менда Стоянова и Диана Йорданова, съгласно което сертификати за непреференциален произход на стоки ще могат да издават и акредитирани от министъра на финансите организации.

_________

 

Име на законопроекта Законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците
Сигнатура 602-01-16
Дата на постъпване 08/04/2016
Сесия Пета сесия
Текст на законопроекта  PDF формат 
 RTF формат 
Вносители
Разпределение по комисии
  • Комисия по бюджет и финанси (водеща)
  • Комисия по правни въпроси (участваща)
  • Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения(участваща)
Доклади от комисии
Предложения на народни представители между първо и второ четене
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците
  • Входящ номер: 654-04-144
  • Дата: 26/04/2016
  • Вносители:
    1. РУМЕН ВАСИЛЕВ ГЕЧЕВ
    2. ГЕОРГИ ЧЕНКОВ ТЪРНОВАЛИЙСКИ
    3. ДРАГОМИР ВЕЛКОВ СТОЙНЕВ
    4. ДИМИТЪР АНГЕЛОВ ГОРОВ
  • Документи:
    1.  654-04-144.pdf
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците
  • Входящ номер: 654-04-145
  • Дата: 27/04/2016
  • Вносители:
    1. МЕНДА КИРИЛОВА СТОЯНОВА
    2. ДИАНА ИВАНОВА ЙОРДАНОВА
  • Документи:
    1.  654-04-145.pdf
Хронология
  • 20/04/2016 - внесен(зала първо четене)
  • 20/04/2016 - приет(зала първо четене)




БСК възразява срещу разширяването на правомощията на Агенция
Добави мнение