01.05.2024

Основният проблем е качеството на работната сила, тоест уменията и компетенцията на работещия. У нас все повече се наблюдава трайна безработица - 140 000 човека, а в същото време има хора, които са с висше образование, но работят като таксиметров шофьор, например. Така доц. д-р Щерьо Ножаров - икономически съветник към Българската стопанска камара, коментира в ефира на "Добро утро, Европа" проблемите, свързани с пазара на труда, както и квалификацията на българите.

"Качеството на работната сила е пряко свързано с производителствеността на труда", посочи той.

От своя страна Любослав Костов от КНСБ, заяви, че "ролята на синдикатите и колективното договаряне ще нараства, но на първо място за нас са доходите". "Производителствеността на труда е важна, важно е как я мерим", допълни той. По мнението му заплатите в България са твърде ниски.

"Разликата в цените и разликата в производителността на труда до голяма степен не могат да обяснят аргументирано разликата в заплатите. Пазарът на труда стагнира", допълни Костов.

Двамата смятат, че разликата във възнагражденията при частния и обществени сектор, се дължи на слабото изсветляване на частния сектор.

Целия разговор във видеото.

Дата: 01.05.2024

Източник: Euronews

Прочетено: 267