16.07.2017

Стартирането на нов сайт е винаги вълнуващо събитие - работили сте усилено върху този ослепителен дизайн, страхотно съдържание и изключителен потребителски интерфейс. Очевидно, нямате търпение да го споделите със света. 

А защо трябва да тестваме сайтовете си, преди да ги покажем на всички? Това е една дълга тема, но нека съвсем кратко да обобщим, че е добре да откриете очевидните грешки и недомислици, преди хората да ги забележат и да се подразнят от тях. 

Преди да започнете, изгответе графика за стартиране 

Работа без график, но с краен срок е опасно нещо. От една страна, получавате илюзия, че всичко ще бъде завършено на тази маркирана дата в календара ви. От друга страна, често трябва да се справяте с повече проблеми и задачи, отколкото сте планирали, така че да се почувствате стресирани точно преди старта - в крайна сметка ставате нервни, слепи за подробности и пропускате наистина важни неща. 

1. Какво трябва да направят разработчиците и уеб дизайнерите? 

1.1. Уверете се, че всички URL адреси на сайта са активни, правилни и функционират добре 

Често, уеб сайтът е създаден с помощта на специална платформа, където нещата могат да бъдат тествани по много начини. След като функционалността и съдържанието са завършени, е време да пуснете сайта на основния домейн (ако до сега е работено локално) и да промените всички URL адреси. Това често не върви гладко. 

Ако имате малък корпоративен сайт с десетина страници, можете просто да проверите ръчно URL адресите и връзките на живо, един по един, за да се уверите, че работят добре. Ако обаче говорим за по-големи уебсайтове, проверката на URL адресите трябва да бъде автоматизирана. 

Как да тествате URL адресите на даден сайт за проблеми? 

  • Можете да ползвате инструменти като Xenu's Link Sleuth и Screaming Frog 
  • Проверете за ресурси със статус кодове 4xx, 5xx, редиректи 301, 302.... 
  • Използвайте за проверка на счупени линкове този безплатен инструмент

1.2. Тествайте бързината на сайта 

Знаете ли, че Google е имал 20% спад в трафика преди години в резултат на 0.5 секунди забавяне? Днес няма извинение за страниците, зареждащи над няколко секунди, като един от вашите най-важни приоритети е да показвате съдържанието на потребителите възможно най-бързо. Освен това, скоростта на зареждане на страници е официален ранкинг и много силен потребителски и тръст фактор на Google. 

Как да проверите бързодействието на сайта си? 

Има много безплатни инструменти за това. Един от най-популярните е Гугълския Page Speed Insights. След сканиране, ви излиза списък с нещата, които са добре направени и такива, които ви съветват да оправите, и даже е описано по какъв начин. Тук ще видите няколко фактора, които Google използва, за да оцени скоростта на страницата - размера на страницата, времето за отговор на сървъра, броя на пренасочванията, некомпресираните изображения и ресурси и т.н. В идеалния случай трябва да се стремите да сте в зелената гама - тоест резултатите ви да са между 80-100, както за настолни компютри, така и за мобилни устройства. Ето още няколко популярни инструмента:

Начини за подобряване скоростта на зареждане на страницата: 

В тази подробна публикация по темата може да видите повечето от добрите практики за бързодействие на сайт. 

Ако сайта ви е международен и искате да се зарежда бързо от много точки по света, то бихте могли да проверите и това и ако е нужно да направите корекции или да обмислите използването на CDN. 

1.3. Уверете се, че имате настроена правилно страница за грешка 404 

Представете си, че посетител попада на уеб сайта ви, изписвайки грешно URL адреса на дадена страница или е кликнал върху счупена връзка в уебсайта на някой друг. Последното нещо, което искате е този посетител да види грозно предупреждение за грешка. 

За да предотвратите това, уверете се, че сте настроили хубава, персонализирана страница за грешка 404 в сайта си. На нея трябва да има надпис, обясняващ какво се случва, както и някакви възможности за потребителя - търсачка, линк към началната страница, към основните категории и т.н. 

Ако не сте запознати с PHP и HTML, може да ви е трудно да промените шаблона 404.php или да създадете страницата съвсем къстъм. В този случай ще трябва да зададете тази задача на програмист. Ако сайта ви е изграден, използвайки някоя платформа, например WordPress, може да се възползвате от помощта на някой подходящ модул за целта. 

1.4. Уверете се, че сайта ви е удобен за мобилни устройства 

Ако до сега сте имали някакви съмнения или не сте обръщали достатъчно внимание, то бъдете сигурни, че живеем в мобилно време. Всеки разполага в джоба си с умен телефон и даже гугъл индексира вече с приоритет мобилните резултати. Можете да проверите дали сайта ви е удобен за мобилни у-ва ТУК.

Ако забележите някакви проблеми, препоръчваме да проверите официалните ръководства на Google за оптимизиране на мобилни устройства - ТУК. Водете се от изискванията и се опитайте да направите всичко или повечето неща, които ви съветват. Накрая просто изтествайте всичко през вашия телефон - винаги може да се намери още нещо, което да се подобри. 

1.5. Валидирайте сорс кода и CSS-а 

Въпреки че Google казва, че няколко грешки в HTML / CSS няма да навредят на резултатите от сайта ви, все пак бих препоръчал да проверите колко е чист и подреден вашият код. Можете да тествате страниците си за грешки, като използвате инструменти като W3C Markup Validator и W3C CSS Validator

Готово ли е всичко до тук? Страхотно! Сега е времето да се направи правилната on-site и on-page оптимизация, за да сте сигурни, че търсачките ще се влюбят във вашия сайт, а пък той ще получи необходимата стабилна основа, над която те първа да може да надгражда. 

2. Какво трябва да направят SEO оптимизаторите?

2.1 Проверете за възможни проблеми с индексирането

Ако трябваше само едно нещо откъм SEO да направите, то задължително се уверете, че ботовете имат свободен и директен достъп до урл адресите на вашия сайт.  Проверете вашия xml сайтмап и го качете в Сърч конзолата. След това огледайте дали не сте забранили достъпа на краулерите чрез robots.txt, htaccess файл, роботс мета тага или по някакъв друг начин.  

А ето и 5 начина, които ще ви помогнат за бързото индексиране на вашите уеб страници 

2.2 Проверете за дублирано съдържание 

Дублираното съдържание е лепкава материя и има много лица. Независимо какво причинява дублажите, вашият сайт може да пострада. Никой не иска да попадне в този капан, така че нека видим какво можете да направите по въпроса. Ето ви един чудесен руски инструмент, който винаги ползвам за проверка на дублирано съдържание: Advego Plagiatus - безплатен е! 

  • Изберете предпочитаната (www или без www) версия за вашия домейн 

Ако не сте определили предпочитаната версия на уеб сайта си, търсачките могат да обхождат и индексират различни URL адреси с абсолютно еднакво съдържание. Това може да причини сериозни проблеми, особено при нов сайт. 

  • Избягвайте да копирате дословно съдържание от други сайтове 

Сега, нека първо се обърнем към собствениците на уеб сайтове за електронна търговия! Знаем колко е трудно да създадете уникални продуктови описания за хиляди продукти и страници, но точно това трябва да направите. И въпреки че част от това съдържание (технически параметри, данни за размера и т.н.) ще бъдат идентични с информацията на други сайтове, по-голямата част от описанието ви трябва да е уникална. 

Дублираното съдържание, може и да не е толкова страшно ако сайта ви е стар и силен, но нека собствениците на нови сайтове и домейни да създадат малко тяхно собствено съдържание, което да заинтригува потребителите им. 

  • Избягвайте дублиране на мета таговете 

Бъдете внимателни с автоматичните настройки за тайтъли и дескрипшъни на вашите страници - уверете се, че не използвате едни и същи заглавни и описателни мета данни за стотици страници. Можете да проверите за това в Google Search Console > Search appearance > HTML Improvements. 

2.3 Уверете се, че URL адресите са правилни 

Има 2 типа правилно структурирани URL адреси - къси (example.com/ime-na-produkta) или дървовидни (директорийна структура) (example.com/kategoria/pod-kategoria/ime-na-produkta). Правилно е урл адресите да съдържат букви, цифри и средно тире като разделител - нищо друго. Добре е да са колкото се може по-къси и да бъдат описателни. 

2.4 Инсталирайте Google Анализ и създайте профил в Search Console 

Настройте Гугъл аналитикс, за да може да получавате важни данни за сайта си, свързани с потребителите и тяхното поведение, трафика към сайта и други. Това не бива да се отлага, трябва да се направи веднага при стартирането. Ако го забравите или закъснеете, важните данни от самото начало ще бъдат изгубени завинаги. 

Моля, обърнете внимание, че добавянето на проследяващия код може да варира в зависимост от вашата CMS конфигурация. 

За да направите акаунт на сайта си в Сърч Конзолата (бившия Уебмастер тулс), последвайте този линк! Натиснете червения бутон - "Добавяне на собственост" и следвайте инструкциите. 

За да свържете данните си от Сърч конзолата с профила си в Google Анализ, влезте в Google Анализ, отидете на Администратор (за определен сайт) > Настройки на собствеността и кликнете върху бутона Коригиране на Search Console. 

2.5 Определете конкретните ключови думи и теми за конкретните важни страници 

Изследването на ключовите думи е едно от важните неща, които трябва да направите за SEO и можете да прекарате много часове в изграждането и редактирането на списъците с ключови думи. Това, което предлагам да направите е да създадете карта на ключовите думи за важните страници от сайта, като началната, категориите, услугите.... 

Може да използвате за целта проста екселска таблица или (google spreadsheet). 

Защо се нуждаете от тази карта? 

  1. Ще рационализирате дейностите Ви за оптимизиране на страницата.
  2. Това ще помогне да се уверите, че всички най-важни страници таргетират правилните ключови думи.
  3. Ще бъде полезно за вашите създатели на съдържание и редактори.

2.6 Оптимизирайте мета таговете и вашето съдържание 

Оптимизирането на заглавията и описанията не е най-забавната дейност, която може да имате, но със сигурност е една от най-важните и ако се направи добре, ще ви се отплати богато.

Вижте как да пишете добри заглавия за търсачките и за потребителите

А ето и подобна публикация, само че за мета дескрипшън таговете

2.7 Използвайте микродата за маркиране на съдържанието 

Маркирането с микродата показва на търсачката какво означават вашите данни и им помага да ги представи по по-лесен и визуално по-интересен начин. Използвайки специалния език за микроданни, можете да кажете на търсачката много повече за съдържанието ви. Просто погледнете този пример: 

Използващите schema.org резултати доста се отличават от стандартните, не мислите ли? И това работи не само за сайтове с рецепти - можете да използвате микродата за статии, местен бизнес, ресторанти, телевизионни епизоди и рейтинги, рецензии на книги, филми, софтуерни приложения, събития, продукти и т.н. 

2.8 Обърнете сериозно внимание на потребителското преживяване (UX) 

Google се грижи много за удовлетвореността на потребителите, затова е логично да приемем, че търсачката може да събира данни за потребителския опит и преживяване при взаимодействие със сайта, и след това да ги използва като ранкинг фактор, при показването на резултатите от търсенето. 

Най-вероятно вашите уеб разработчици няма да имат нито време, нито желание, нито необходимия опит, за да анализират какво би накарало евентуалните ви потребители да се задържат на сайта ви, какво би помогнало за намаляне на баунс рейта, увеличаване на конверсиите и т.н (все пак това е работа на оптимизаторите и маркетинговите специалисти, които биха могли да помогнат ако сте ги наели още в самото начало, преди да се започне работата по изграждане на сайта), но нека програмистите се погрижат за бързодействието и за това вашия сайт да бъде удобен на всякакви мобилни устройства. 

Добре е да не пренебрегвате и дизайна - нали знаете - по дрехите посрещат, по ума изпращат :) 

3. Какво трябва да направят копирайтърите и редакторите? 

Изключителното съдържание е гръбнакът на успеха на вашия сайт и респективно на вашия онлайн бизнес. Вашият уеб сайт може да не разполага с някои модни дизайнерски елементи, нито пък да е перфектно оптимизиран, но просто не може да живее без ценно, силно, качествено и полезно съдържание. Ето нещата, които трябва да проверите за вашите копирайтъри и редактори, преди да похарчите време и пари за популяризирането на съдържанието. 

3.1 Уверете се, че вашето съдържание дава стойност 

Самопромотирането почти никога не работи много добре. Трябва да предоставите експертни съвети и интересни тайни, да споделяте уникалните си виждания, да интервюирате водещи в индустрията и т.н.... 

Няма смисъл да "вдигате патардия" около вашето съдържание, ако то не съдържа някои от горе изброените неща. В противен случай, потребителите ще дойдат на сайта ви, ще видят, че няма нищо интересно, няма да се абонират за бюлетина, няма да ви последват в социалните мрежи и ще влошат показатели като "прекарано време на сайта" и "степен на отказване", което ще ви се отрази негативно. 

3.2 Проверете / редактирайте съдържанието си 

Поддържането на съдържанието ви без граматични грешки изглежда толкова нормално и очевидно, но в крайна сметка често се пренебрегва. Прецизирането на съдържанието на сайта Ви означава, че показвате уважение към вашите потребители, показвате че наистина се интересувате какво ще мислят за вашата компания и продукт. За да оптимизирате процеса, използвайте коректора в word или някой сайт, който предлага подобна услуга като http://www.jabse.com/pravopis/

3.3 Форматирайте правилно текстовете си 

Много е важно вашите статии да не изглеждат супер претрупани и трудни за четене, тогава никой няма да ги чете и няма да разбере какво искате да им предложите. Разнообразявайте текста, като го поднасяте на кратки параграфи. Ползвайте заглавия, подзаглавия, списъци, изображения, видеа и интерактивни елементи, като форматирайте добре целия този микс. 

3.4 Уверете се, че съдържанието ви е вярно 

Живеем в епохата на фалшиви новини - има твърде много информация онлайн и дори Google трябваше да въведе функция за проверка на факти, която да служи не само за резултатите от търсенето, но и да доказва автентичността. Какво получаваме от това? Трябва да сте абсолютно убедени, че данните които предоставяте са фактически верни, най-сигурния начин е като се позовете на достоверен световен (локален) източник. По този начин можете да "научите" потребителите да ви вярват и да изглеждате сериозни. 

3.5 Изградете свой собствен стил 

Стилът на съдържанието ви трябва да бъде съобразен с редакционните указания на бранда. Това не означава, че трябва да имате цяла книга с написани указания и с която да се съобразявате. Наистина важното, е да идентифицирате собствения си стил, начина по който се обръщате към свойте клиенти, фенове, да конкретизирате важните неща от стиловата ви диверсификация, това, което лесно ви отличава от другите и да го задържите и ползвате при създаването на съдържание, маркетингови материали, видеоклипове и др. 

3.6 Създаване на карта на съдържанието 

Не създаваме съдържание заради самото съдържание, нали? Всяка страница, на която работите, отговаря на важни въпроси и удовлетворява нуждата на някого от тази конкретна информация. Картографирането на съдържанието ще ви помогне да организирате нуждите на потребителите, целите и плановете на компанията, свързани с кънтента. 

Картографирането на съдържанието е подобно на mind картите.

Подобна карта помага да се даде приоритет на дейностите по създаване на съдържание и показва пропуските, които трябва да бъдат запълнени. 

3.7 Създаване на акаунти на бранда в социалните мрежи 

Хората са склонни да прекарват по-голямата част от времето си онлайн в популярните социални мрежи и те също така очакват уважавана компания да има подходящо присъствие в социалните медии. Ако в екипа ви няма специалист, който да се занимава само с това, някои от вашите копирайтъри би могъл да го върши, но не го подценявайте, ще сгрешите. 

Ще трябва да се попълни всичко навсякъде, да се създадат кратки, но ясни описания, да се подготвят изображения за корици и лого, да се добавят снимки и видеоклипове и т.н. По този начин, когато сайтът ви стартира, страниците ви в социалните мрежи няма да имат тъжен и изоставен вид. 

4. Какво трябва да направят маркетинг мениджърите? 

Маркетинговият екип не се занимава само с пускането на нов уебсайт, работи за стартиране на продукт или редица услуги и за представянето му на потенциални клиенти. Ето какво може да прави, докато сайтът е офлайн. 

4.1 Формулирайте уникални предложения за продажба 

Уникалното предложение за продажба (или стойност) е изявление, което включва описание на ползите от вашите продукти и обяснява как те решават проблемите и удовлетворяват нуждите на вашите клиенти. С други думи, това помага на хората да разберат какво ви отличава от подобни компании. 

Докато изработвате подобни стратегии, се придържайте към следните съвети: 

  • Анализирайте целевата си аудитория - кой е вероятно да купи вашите продукти и да поръча вашите услуги? 
  • Направете списък с всичко, от което вашите продукти ще се нуждаят. 
  • Направете проучване на конкуренцията и вижте кои от вече използваните тактики вървят най-добре. Разбира се, винаги се опитвайте да измислите и нови. 
  • Потърсете пропуските на вашите конкуренти - за целта е необходимо много работа, изучаване, проучване на пазара и комуникация с хора, интересуващи се от продуктите, които се предлагат във вашия бранш.   
  • Финализирайте вашите стратегии за продажба, като използвате цялата информация, която сте събрали, и позволете на други хора от екипа ви да видят и да кажат дали са достатъчно убедителни. Ако е възможно, попитайте някой, който никога не е чувал за вашия продукт, но може да принадлежи към вашата целева аудитория. 
  • Не спирайте да наблюдавате тенденциите и конкуренцията, за да откриете нови възможности. 

4.2 Планирайте SEO, популяризиране и реклама 

Помислете за всички видове хора, които биха могли да да ви "подпрат едно рамо" на старта. Те могат да бъдат вашите колеги, партньори, приятели, роднини и т.н. Можете да помолите хората да следят вашия Facebook профил и когато проекта ви стане онлайн да го споделят, например. 

Освен това, може да опитате комуникация с влиятелни инфлуенсъри и блогърите в социалните медии и да се свържете с тях, преди да започнете. Ако имате уникален и интересен продукт, който може да предложите, много хора биха се заинтересували. Можете да организирате интервюта преди старта, да позволите на някои хора да се регистрират и да тестват продукта. Така че, когато стартирате, ще бъдат публикувани някои публикации и отзиви, които потребителите да могат да проверят. 

Оптимизацията на сайтове е от изключително значение за всеки уважаващ себе си бизнес онлайн и такъв, който си е поставил амбициозни цели. Процеса не започва когато сайта вече е готов, а още преди да стартира самата изработка. Често се допуска такава грешка, която в последствие може да ви струва много скъпо. SEO е един от малкото сигурни и доказани методи за привличане на целенасочен трафик от хора, които се интересуват от вашите продукти, чрез високи позиции в търсачките. 

И накрая, планирайте рекламния си бюджет. Ще използвате ли кампании с плащане на кликове? Банери? Платени публикации? Трябва да проверите опциите и да изберете тези, с които да започнете. 

4.3 Изберете и настройте маркетинговите си инструменти 

Големият ден е дошъл, но сте заети с търсенето на най-доброто решение за имейл маркетинг? Представете си, че хората са започнали да посещават уебсайта Ви и да се регистрират, но те не получават никакъв отговор, защото напълно сте забравили за това! Ето някои неща, които бих препоръчал да направите преди старта: 

  • Активирайте проследяването на реализациите в Google Аналитикс. 
  • Задайте си цели, които да следвате в Google Аналитикс. 
  • Изберете си инструмент за имейл маркетинг (като Mailchimp). 
  • Изберете си инструмент за мониторинг в социалните мрежи (като Hootsuite). 
  • Помислете за CRM инструмент за управление и обработка на поръчките на клиентите. 

5. Какво трябва да направят системните администратори? 

На последно място, но не и по важност, сайтът Ви трябва редовно да се управлява, защитава и актуализира. Това обикновено е отговорност на системен администратор или фирма, които се фокусират върху описаните по-долу дейности. 

5.1 Пригответе се за големия трафик 

Никога не знаете дали този нов проект ще получи хиляди преглеждания на първия ден от старта! Звучи малко вероятно, но все пак трябва да помислите уебсайтът Ви да е готов за сценария с тежък трафик. Много е важно да сте избрали за надежден партньор стабилна хостинг компания. Помолете системния си администратор предварително да извърши тестове за натоварване (стрес тестове). Добрата новина е, че има както безплатни решения с отворен код, така и платени, от които да избирате. 

5.2 Създаване и управление на резервни копия на сайта (бекъпи) 

Загубата на бизнеса ви поради липсата на резервни копия на сайта е кошмарно и никога не трябва да се стига до там. Особено, когато има няколко лесни стратегии за защита на данните: 

  • Ръчно архивиране. Съвсем лесно можете ръчно да прехвърляте файловете на твърдия си диск, но като недостатък, ще трябва да правите това редовно, в противен случай архивите бързо ще станат неактуални и рискувате да загубите много съдържание. 
  • Автоматични резервни копия. Можете да планирате пълния архив на сайта с помощта на инструменти и приставки, като BackWPup (за уебсайт на WordPress) или Akeeba backup (за уеб сайт на Joomla). За сайтовете с къстъм код може да използвате сервизи като Rsync и Crontab. 

5.3 Мониторинг дали сайта е онлайн 

Дори и да не Ви се вярва, вашият уеб сайт е като живо същество - той се нуждае от грижи и подкрепа на регулярна основа, може да се разболее от време на време и по-добре да сте наясно какво става. Използването на приложение за мониторинг на сайт или плъгин ще ви помогне да останете информирани за всякакви проблеми, които се случват. 

По принцип тези приложения редовно проверяват страниците, за да се уверят, че съдържанието е достъпно за посетителите на сайта. Ако маркираната страница не отговори правилно, приложението ще ви изпрати имейл / SMS сигнал. Можете да опитате да използвате приложението UptimeRobot, за да настроите такъв вид мониторинг на сайта. 

По-късно, когато сайтът Ви стане активен и започне да получава трафик и реализации, може да се наложи по-задълбочена проверка - за най-важните целеви страници. Така че ще бъде добра идея да помолите системния си администратор и уеб програмиста да настроят проследяването на завършването на формуляра. Ако някои от уеб формулите спрат да работят, ще научите преди да загубите десетки продажби. 

5.4 Помислете първо за сигурността 

Броят на хакнатите сайтове се е увеличил с 32% през 2016 г., което означава, че уебмастърите често са твърде спокойни и нехайни, когато става въпрос за проблеми, свързани с уеб сигурност. Разбира се, много по-добре е да осигурите уеб сайта си, преди да го стартирате, отколкото да се справите с последиците от хакерска атака. Ето как можете да направите сайта си по-малко уязвим: 

  • Уверете се, че компютърът на администратора (или някой с администраторски достъп) не съдържа злонамерен софтуер. Инсталирайте и стартирайте няколко реномирани вирусни скенери и ги оставете да проверяват редовно системата. Един хакер може да инсталира специален шпионски софтуер, за да открадне паролите за вход и други важни данни. 
  • Избягвайте слабите пароли и никога не използвайте повторно същата парола за няколко приложения. Ако подозирате, че някой се опитва да пробие сървъра ви, проверете лог файлове и ще забележите тези подозрителни команди. Между другото, това също ще ви помогне да определите кои резервни файлове са все още чисти и безопасни за използване. 
  • Винаги ползвайте най-актуалните версии на софтуера за стартиране на уеб инфраструктурата ви. Днес пренебрегвайки актуализирано предупреждение на вашата CMS, утре ще получите хиляди изходящи връзки с неизвестен произход, както и ще изхарчите още толкова пари, време и нерви. 

Ето Ви и една подробна публикация за защита на сайт против хакерски атаки

Накрая просто като съвет, ако Ви предстои стартиране на сайт за електронна търговия, то задължително го пуснете още в началото с SSL сертификат и през HTTP2 протокол, защото така и така ще ви се наложи, а пък в последствие ако го направите, не винаги всичко е лесно и минава по вода.  

Някога стартирали ли си нов уеб сайт? С коя рутина сте се справили и пред какви предизвикателства сте били изправени? Ще се радвам да видя историите ви в коментарите по-долу! 

_______

Автор: Славчо Панов – SEO и маркетинг експерт в WebsiteDesign

ПОЛЕЗНО: Какво трябва да направите, преди да стартирате вашия уеб сайт?