10.01.2020

На 10 януари стартира данъчната кампания за 2020 г., обявиха в петък от Националната агенция за приходите (НАП). Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци вече могат да бъдат подавани както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. Данъчната агенция очаква да получи към 600 000 формуляра от граждани и около 300 000 - от фирми и организации.

За първи път НАП ще предлага предварително попълнени декларации на гражданите. Формулярите ще са достъпки в началото на март с ПИК или електронен подпис. В попълнените декларации ще фигурират данни за трудовите доходи, удържаните данъци и осигуровки, сумите по граждански договори, но не и доходите от наем, например. Затова, ако човек е имал доход от наем, той ще трябва допълнително да добави тази информация. Същото важи и в случаите, когато лицето иска да ползва данъчни облекчения - например за дарения, за деца, за кредит и т. н. Ако обаче гражданинът установи, че цялата попълнена информация от НАП е коректна и няма забележки към нея, той може да потвърди декларацията електронно, с което се приема, че тя е подадена.

За първа година отпада и задължението да се събират и прилагат служебни бележки за доходите и удържани данъци и осигуровки. Тази информация ще се подава чрез работодателя или платеца на доход. Срокът за подаване на новите справки за изплатените от фирмите доходи е 28 февруари и ще става единствено по електронен път.

От тази година отпада и прилагането към годишната данъчна декларация на копията на ТЕЛК-решенията за ползване на данъчно облекчение от хора с увреждания, както и копия на документите за купен стаж за времето на следване във висше учебно заведение.

Срокът за подаване на данъчните декларации на гражданите и тази година е 30 април. Отстъпката от 5%, която се ползва за ранно подаване и плащане на данъка, този път ще важи до 31 март. Максималният размер на отстъпката е 500 лв., а тя не може да се ползва, ако лицето има неплатени данъци, осигуровки, глоби или други задължения към бюджета.

Друга новост е, че от тази година самоосигуряващите се ще подават данъчни декларации единствено по електронен път.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

За първи път НАП ще попълва данъчните декларации на гражданите