24.03.2020

През последните седмици няколко български и световни лидери сравниха ситуацията на обявената пандемия със "състояние на война". Състояние, което предполага бързи мерки, за да се опазят здравето и живота на хората и което оправдава широк спектър от икономически мерки, независимо от възможните им последици.

В България след обявяването на извънредно положение набързо бяха приети редица документи със задължителна сила за гражданите и бизнеса. Още на 13 март министърът на здравеопазването обяви със заповед кои обекти могат и кои не могат да работят. По-малко от ден по-късно последва нова заповед на министъра с по-облекчен режим. Администрации и съдилища също се включиха в разписването на новите правила - също със заповед, Комисия за защита на Конкуренцията обяви на страницата си новите си правила за работа, приложими до 13 април. Съдилищата чрез Висшия съдебен съвет също обявиха новия си режим на работа до 13 април.

Не е тайна, че в България законотворчеството традиционно е динамично, така че, логично, последваха и проекти на изцяло нови закони - за мерките по време на извънредното положение и специално - за спиране на процесуалните срокове, докато трае кризата. Резултатът е обнародваният днес в Държавен вестник Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Представяме обобщение за нашето виждане как новият закон и съществуващото законодателство ще засегне бизнеса, като се опитваме да отговорим на по-често срещаните въпроси от последните седмици.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК!

Бизнесът: отложен и забавен с новия закон, но без реални икономически насърчения