04.02.2013

Информационното бюро на Европейския парламент в България и информационният портал 3e-news.net организират дискусия на тема:

"След референдума за АЕЦ: Какво предстои? За мястото на ядрените мощности в енергийното развитие на България".

Партньори на събитието са Българската стопанска камара и Институтът за енергиен мениджмънт.

Дискусията ще се проведе на 4 февруари/понеделник/ в конферентната зала на Информацинното бюро на ЕП в София (ул. Московска 9).

В дискусията ще участват проф. Атанас Тасев – енергиен експерт, Геновева Петрова - изп.-директор на Алфа Рисърч, Камен Колев - зам.-председател на Българска стопанска камара, Илиян Василев - Център за изследване на Балканския и Черноморския регион, Руслан Стефанов – директор на Център за изследване на демокрацията, Петко Ковачев - Институт за зелена политика, Иван Хиновски - председател на Български енергиен форум, Станислав Георгиев - изпълнителен секретар на Български атомен форум, Валентин Николов -изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Таско Ерменков - енергиен експерт, Константин Саменов – председател на БФИЕК, Владимир Аличков –член на УС на БФА, и други.

Събитието се провежда в рамките на проекта "Прозрачно управление" - поредица от събития по ключови въпроси на икономиката и енергетиката, които се организират за втора поредна година.

Целта на форума е да представи коректен анализ на резултатите от референдума, който се проведе на 27 януари, а също така да съдейства за по-голяма прозрачност и за повишаване на информираността на обществото по въпросите за бъдещето на ядрената енергетика в България - как ще се балансира производството от АЕЦ с останалите източници на енергия, ще нараства ли или ще намалява дялът на ядрената енергия в енергийния микс, кои са енергийните алтернативи, които могат да гарантират сигурно енергоснабдяване на поносими цени за индустрията и за битовите потребители.

ПРОГРАМА

9.30-10.00 – Откриване:

  • Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България;
  • Владимир Уручев, депутат в Европейския парламент;
  • Диан Червенкондев, председател на Временна парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 г. до края на месец март 2012 г.

 

10.00-11.00 – „Резултатите от референдума през погледа на социолози и икономисти: За какво гласуваха българите?“. Модератор: Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

Лектори:

  • Боряна Димитрова, Алфа Рисърч
  • Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара
  • Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на Център за изследване на демокрацията
  • Петко Ковачев, Институт за зелена политика

 

11.00-11.15 – Дискусия

11.15-11.30 - КАФЕ-ПАУЗА

11.30-12.50 – „Гледната точка на експертите: Ще се развива ли и как ядрената енергетика в България?“. Модератор: Антон Иванов, Български енергиен форум

  • 11.30-11.50: „Атомната енергия като необходим елемент от нова енергийна стратегия на България“. Лектор: Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум
  • 11.50-12.10: „Проектите за развитие на ядрената енергетика – възможности и предизвикателства“. Лектор: Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Български атомен форум
  • 12.10-12.30: „Проектите за удържаване на живота на 5 и 6 блок, и за изграждане на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Лектор: Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
  • 12.30-12.50: „Има ли шанс за АЕЦ „Белене“ като изцяло частен проект?“. Лектор: Таско Ерменков, енергиен експерт

 

12.50-13.10 – „Изваждане на спрените ядрени блокове от експлоатация. Проекти за безопасно съхранение на отработилото ядрено гориво и радиоактивните отпадъци“. Лектор: Представител на ДП „РАО“    

13.10-13.30 – „Ядрената енергия и зелените алтернативи“. Лектор: Никола Газдов, председател на БФА

13.30 – 13.50 – Дискусия

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Дискусия „След референдума за АЕЦ: Какво предстои? За мястото на ядрените мощности в енергийното развитие на България“