10.12.2018

Евродепутат Момчил Неков организира открита обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС, съобщиха от пресцентъра на евродепутата.

Дискусията ще се проведе на 10 декември 2018 г. (понеделник) от 09:30 ч. в София, Дома на Европа, ул. "Георги С. Раковски" № 124.

"Като съ-докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно директивата за смяната на времето, смятам, че е необходимо широко обществено обсъждане по темата.", заяви Момчил Неков.

Целта на обществената дискусия е да се обсъди предложението за преустановяване на сезонните промени на часовото време и за отмяна на Директива 2000/84/ЕО.

Ще бъдат представени основните аспекти на предложението за изменение и социалният ефект от тях върху различни групи граждани и сектори.

На 12 септември 2018 г. ЕК предложи Директива, с която да се отмени смяната на времето. Предложението на ЕК е тази нова директива да влезе в сила на 1 април 2019 г. и държавите членки да преустановят смяната на времето на 31 март 2019 г. Преди дни Съветът на ЕС предложи новата директива да влезе в сила на 31 март 2021 г.

Евродепутатите поискаха задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време, а различни комисии от ЕП ще се произнесат по въпроса със специални доклади.

"Някои ще кажат, че тази тема не е толкова важна и защо се занимаваме с тези въпроси, но искам да подчертая, че за европейските граждани това е важна тема – 86% от европейците са гласували за премахване на смяната на часовото време".

"Правим тази дискусия, защото трябва да се посочат ефектите от преминаването към зимно или лятно часово време и така хората да направят своя избор. Държавите членки ще трябва да изберат към кое часово време желаят да приемат, а страната ни е добре да има единна позиция.", допълни Неков.

В събитието на 10 декември са поканени да участват представители на Министерство на енергетиката, БСК, БТПП, работодателски организации, неправителствени организации от сферата на земеделието, лекари, психолози, представители от научните среди и синдикати.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС