Около 8 минути отнема на слънчевата светлина да достигне до склоновете на Леуткирх им Алгау. И тя често изминава този маршрут.

Всъщност, средно по 2000 часа на година. Жителите на града с повече от 7 века история се радват на един от най-слънчевите региони на Германия – Баден-Вуртемберг. Тук селището се появило още през 13 век около местната църква Свети Мартин.

Бързо изкарало късмет и от кралско владение се превърнало в свободен имперски град. Веднага след това местните жители си избрали и първата градска управа, а после бил избран и първият кмет. Леуткирх вече не носи титлата „свободен имперски град”, но пък продължава традицията да печели отличия.

Със своята общинска програма за соларна енергия, градът днес е един от най-бързо развиващите се средно големи градове в Германия в областта на фотоволтаичните системи. Работата по програмата започва преди близо 20 години, а в процеса се включват жители и експерти. Партньорството им не свършва с разработването, а продължава и с финансирането й.

Първоначално са изградени панели на публични сгради, а постепенно се включват и частни домове. Гражданите инвестират директно в проектите, като частично ги съфинансират.

В началото минималната вноска е 5000 евро, но тъй като тя се оказва непосилна за много домакинства, е създаден местен енергиен кооператив. Така, за да си позволиш слънчева енергия, вноската пада до 200 евро.

Големият интерес вече е осигурил ресурс за оборудването на 2500 семейства, казва Майкъл Кръмбьог, който отговаря за околната среда в общината. Градът вече има история и в Европейския климатичен алианс – екологична мрежа от общини, посветена на справянето с климатичните промени.

Идеята на мрежата е да се действа на местно ниво, което прави общинската програма на Леуткирх им Алгау добър пример как този подход може да дава реални резултати.

При все по-бързо изчерпващите се ресурси и замърсяването на околната среда, концепцията слънчевата енергия да влезе директно в нашите домове може да се окаже полезна алтернатива. Затова е добре да помислим за справедлива система за използването й, в която всички да можем да се включим.

Дата: 20.06.2019

Автор: Гергана Гайдарова

Прочетено: 226