Каква е Вашата гледна точка към ресурса енергия? 

Електрическата енергия е жизнено необходима за съвременния човек. Толкова сме свикнали с нея, че я приемаме за даденост и понякога не си даваме сметка, че за производството ѝ се използват огромни природни ресурси, към които трябва да се отнасяме с грижа, за да осигурим тяхната устойчивост. Като производители на домакински електроуреди, от няколко десетилетия инвестираме в повишаването на енергийната им ефективност, за да увеличим икономиите на енергия. 

С каква мисъл започнахте днешния работен ден? 

През март 2021 г. ще се появят нови енергийни етикети с енергийна скала от A до G вместо сегашната от A+++ до D. За нашия бранш, а и за държавните институции ще бъде голямо предизвикателство да информираме потребителите за тази новост. Важно е да се знае, че новите правила за етикетиране ще поощрят създаването на още по-ефективни уреди, които ще пестят повече енергия и вода. 

Как се променя браншът? 

За последните 20 години ефективността на домакинските електроуреди се е повишила с над 80 процента. Браншът продължава да разработва уреди с по-високо ниво на екологичност, които носят все повече икономии на домакинствата. В резултат от инвестициите в иновации, всички хладилни уреди, които се пускат на пазара, както и две-трети от пералните и съдомиялните, са в трите най-високи енергийни класа А+++, А++, А+. Следващата стъпка е изграждането на „умния“ и свързан дом, в който уредите ще имат значимо място за още по-високи енергийни спестявания посредством отговорното и активно поведение на домакинствата. 

Какво малко се знае за Вашата работа? 

Ако някога домакинските уреди са се считали за луксозна стока, днес те са необходимост. Енергийно ефективните уреди спестяват енергия, което означава намаляване на търсенето на енергия и, съответно - намаляване на зависимостта на държавите от енергоизточници. За домакинствата пък това означава по-малки сметки за ток, а в някои случаи и за вода. Значим е и приносът за опазване на околната среда - по-малко въглеродни емисии, по-чист въздух, по-добро здраве, ефективна борба с разхищението на храна. 

Ако имате силата незабавно да промените нещо, какво ще е то? 

Българите заслужават по-добър стандарт на живот. Бих искала всяко домакинство да може да си позволи енергийно ефективни домакински електроуреди от най-висок клас. В момента повечето уреди в българските домове са остарели и хората не могат да се възползват от потенциала за енергийни спестявания на новите модели, които консумират 3-4 пъти по-малко ток.

 

Дата: 20.06.2019

Автор: Екатерина Катрачева

Прочетено: 453