Димитрина Тодорова е директор на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Учител е по "Информатика и информационни технологии" с 25-годишен стаж. Участвала в иновативни проекти за внедряване на технологии в образованието. Добрите практики, които е видяла по света са успешно интегрирани в IT гимназията. В нея през 2018 г. влезе първият випуск от 108 деца. Всички те имат шанс да се превърнат чрез съвременните технологии във високо ценени професионалисти във всяка една професия.

Различното училище е идея на кмета Димитър Николов, с цел Бургас да създаде кадри, адекватни на променящия се профил в професиите в бъдеще.

Тази есен в гимназията ще влязат 104 осмокласници. Димитрина Тодорова вярва, че за да е ефективно образованието, не трябва да се гони голямо количество ученици, а качество в обучението им. За първите резултати и иновативните практики, с Димитрина Тодорова разговаря Дияна Бедросян.

Г-жо Димитрова, прилагате нов образователен модел за създаване на успешни личности в различни сфери. Постижима ли е задачата?

Трудна е не само в България. Имала съм възможност да видя отблизо високотехнологични училища по света. Не всички са за създаване на IT специалисти, програмисти, системни администратори, а за адвокати, художници, икономисти. Общото е, че където се мисли за съвременно и модерно образование, има много технологии, методика за личностното развитие и развитие на уменията на XXI век. Но в българската образователна система те не са основен фокус на педагогическата работа.

Какви деца влязоха в IT гимназията?

Мечтатели, които обичат технологиите, положителни и креативни. Има художници, музиканти – деца, готови да учат усърдно. Справиха се успешно с програмата през първата година, включваща по 9 учебни часа всеки ден. Малко тийнейджъри днес издържат толкова дълъг учебен процес. Участваха в съвместни проекти, работейки в различни динамични групи. Повечето деца избраха да останат в общежитията ни. В целодневната седмична програма имаше и много спорт.

Седем компании и два университета са наши партньори. Имахме лектори от реалния бизнес. Фирмите възлагаха задачи на учениците. Те работиха по проекти, част от тях с реален дигитален продукт. 12 са в областта на роботиката. Работодателите бяха в комисията по оценяване.

Учи ли този график на дисциплина?

Дисциплината е много важна за бъдещата реализация. Считам, че коефициентът на натовареност като сложност на учебното съдържание не е много висок в образователната ни система. Учебните програми са балансирани, но има пропуски при допълнителните дейности в организационните режими. Така все повече ученици не могат да превключват между различни дейности. Трудно се фокусират за дълго време върху проектна дейност.

Това се очертава проблем на пазара на труда. Какво е решението?

Работодателите ми споделиха, че при тях отиват млади, амбицирани хора, които лесно се отказват. Попитаха ме, дали мога да взема мерки за увеличаване на работоспособността на младите.

Интелектуалният капацитет на човек е най-висок между 14 и 26 години. Тогава се учат най-много неща. Лесно се приемат новостите, към които възрастните имат изградени стереотипи. Петте години в училище са куфарът, с който ще пътуваш през живота. Ако не събереш в него всичко, което да ти служи през годините, то образователната система не си е свършила работата.

Тук ние се стараем да създадем в децата работоспособност и отношение към самите тях. Когато имат интересен и динамичен режим, се случва магията - те започват да работят и да искат още, и още. Освен физическата среда, сме им създали и дигитален свят, който е строго регулиран.

Професиите в бъдеще ще бъдат свързани с технологиите. Този дигитален свят и инструментариум е предизвикателство за всички. Ние като нация имаме голям шанс да се докажем в тази област. Разполагаме с капацитет в математиката, нестандартно мислене, мултифункционалното ни спаряване с различни проблеми. Ако дадем на нашите деца най-добрата колекция от знания и умения, те ще бъдат успешни хора.

Споразумението за сътрудничество с Българска стопанска камара ефективно ли е?

БСК се оказа невероятен партньор още от първата година. Нужни ни бяха учебници за технологиите. Microsoft, Oracle, Adobe, Cisco имат IT академии с огромно количество актуално учебно съдържание. Cisco произвежда мрежови администратори. Едни от най-добрите професионалисти са преминали през техните обучения. Дават уникална подготовка. Достъпът ни до Cisco академията е единствено благодарение на Българската стопанска камара и нейния президент Радосвет Радев. Сега в училището имаме четирима Сisco-инструктори. Това е изключителен старт за нашите ученици.

Дата: 22.09.2019

Автор: Дияна Бедросян

Прочетено: 643