Бизнесът в България често обвинява образователните институции, че не дават на учениците уменията, които са им необходими за пазара на труда. От друга страна, училищата се оплакват, че фирмите не винаги им предоставят информация от какви точно специалисти и от какви умения се нуждаят. Затова дуалното обучение е онази форма, която може да преодолее тези различия, тъй като при нея фирмите и училищата не само споделят разходите, необходими за подготовка на младите специалисти, но споделят и отговорността за качеството на тяхното професионално обучение.

Често през последните десет години политиците в България говорят за въвеждане на дуалното обучение в страната, но на практика не са много активните действия в тази посока. Затова, когато през 2015 г. се откри възможност това да се случи чрез Българо-швейцарския проект за дуално обучение ДОМИНО, бизнесът прояви истински интерес и готовност да участва. Проектът се финансира по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и неговото наименование е акроним, означаващ Дуално Образование за Модерните Изисквания и Нужди на Обществото. Проектът има за цел да въведе дуалната форма на обучение в страната, базирайки се на добрите практики от Швейцария, както и да изгради капацитет чрез обучения на учители от професионалните гимназии, наставници от фирмите и да изготви нови учебни планове и програми, които да отговорят на актуалните изисквания на пазара на труда.

Проучване на Българската стопанска камара относно нагласите към дуалното обучение от 2015 г. показа недостиг на професионалисти за повече от 190 професии, голяма част от които технически. Затова и повечето от професиите, включени в проект ДОМИНО са именно технически: машинен техник за машини и системи с ЦПУ, електротехник – електрообзавеждане на производството, газов техник, техник – автомобилна мехатроника, техник – промишлена електроника, техник по топлотехника, електротехник на електромобили, мебелно производство, готвач, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти и ресторантьор.

При тази форма на обучение учениците в 11 клас се обучават 3 дни в училище и 2 дни в предприятие, а в 12 клас са 2 дни в училище за теоретична подготовка и 3 дни в предприятие, където придобиват практически умения чрез работа в реална работна среда. За работата в предприятията с учениците се сключва трудов договор по реда на чл. 230 от Кодекса на труда.

За петте години от изпълнението на проекта в него се включиха 170 фирми като партньори на 32 професионални гимназии с над 1600 ученици. Общо в страната, използвайки същия модел, дуалната система се прилага в 78 училища с над 250 фирми-партньори. 

Училищата и фирмите, участващи в ДОМИНО са от 19 града в страната.

От участващите 170 фирми 42 % са големи предприятия, т.е. с над 250 заети, 30 % са средни предприятия (от 50 до 250 заети), а 28 % са малки и микро предприятия (с под 50 заети).  

 

При старта на проекта очакванията бяха, че в него ще се включат предимно чуждестранни инвеститори от държави като Германия, Австрия и Швейцария. Тези очаквания бяха опровергани, тъй като най-голям дял са българските предприятия – 81 % и едва 19 % чуждестранни.

В резултат на изпълнение на дейностите и натрупания в България опит, в края на 2018 г. бяха направени няколко съществени изменения в законодателството. В Кодекса на труда се разреши на работодателите да имат повече от един срочен трудов договор с ученик в дуална форма, което на практика означава, че работодателят може да сключи с него освен трудов договор за обучение по време на учебната година, и трудов договор за работа през ваканциите. В Закона за здравното осигуряване беше предвидена разпоредба, според която работодателите, сключили трудов договор с ученици в дуалната система, не дължат за тях здравни осигуровки, тъй като те ще се поемат от държавния бюджет.

Екипът на проекта разработи и онлайн практическо ръководство за прилагане на дуалното обучение, в което основните раздели са свързани с нормативната база, с ролята и отговорностите на училището и на работодателя, правата и задълженията на ученика.

Направените законодателни промени както в трудовите, така и в образователните закони и натрупаната практика до момента поставят основата за бъдещото развитие на дуалното  обучение в България.

Оттук нататък топката е в ръцете на фирмите и училищата, които следва да изградят стабилни партньорства за осигуряване на професионалистите, необходими на българската икономика.

Дата: 22.09.2019

Автор: Петя Евтимова – ръководител на проект ДОМИНО

Прочетено: 301