Име: Магдалена Станева

Години: 28 

Образование: BA Journalism & Media Studies @ Cardiff University; MA Film & Media Production @ Lund University 

Работа: Продуцент и партньор в „Солент Филм“, продуцентска сервизна компания

Три причини, заради които избра да се върнеш:

  • Върнах се в България, най-вече защото това е моят дом. Тук са семейството и приятелите ми и за мен е важно да бъда близо до тях. Тук, дори просто разхождайки се по улиците, се чувствам на мястото си, сякаш принадлежа. Близо 5 години живях в чужбина и, въпреки че бях изградила добри приятелства и широка социална среда, не можах да изкореня чувството, че съм аутсайдер, че съм на гости. Няма друго място като у дома.
  • Много индустрии в България са все още достатъчно достъпни за младите хора и предлагат голямо поле за развитие и изява. Има много неизследвани и неразработени ниши, които чакат своите откриватели. Връщайки се в България, се чувствах спокойна, че ще намеря един сигурен старт. За по нататък не знаех, но нещата се наредиха.
  • Винаги съм смятала, че в България предстоят нови и вълнуващи промени. В последните години наблюдаваме силно активно общество от млади хора, които искат да оставят своите следи и да се борят за промените, които ги вълнуват. Много е мотивиращо да си част от такова общество.

Три неща, които искаш да промениш в България:

  • Трябва да сме много по-активни гласоподаватели. На последните избори за пореден път стана ясно каква огромна липса на мотивация има у хората. Всеки един глас има значение – и дори просто да подканиш близки и приятели е една солидна крачка.
  • Много силно впечатление прави нивото на обслужване в България спрямо това на запад. Малко са местата, на които клиентът наистина е „винаги прав“ - от магазинчето на ъгъла до най-големите хотели и ресторанти. Много често се сблъсквам с лошо отношение и нехайство, не само в ежедневието си, но и в професионален план. Работейки почти и само с чужденци, за нашата фирма е важно да се представим по възможно най-добрия начин, защото така представяме и България. И дори ние да сме дали всичко от себе си, ако клиентът ни има лошо изживяване извън офиса, горчивият вкус остава.
  • Иска ми се да полагаме повече усилия за опазване на околната среда и да работим в посока устойчиво развитие. Наскоро това се превърна в основна тема в офиса - започнахме да полагаме сериозни грижи за намаляване на пластмасовите отпадъци, рециклиране и разделно събиране на отпадъци.

Откъде черпиш енергия?

  • От семейството. От приятелите. От работата. Да си свършиш добре работата е едно от най-зареждащите и удовлетворителни усещания. А в края на деня да споделиш с близките си е още по-сладко. 

От какви лидери имаш нужда днес?  

  • От лидери с ясни приоритети.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

  • „Човек живее така, като че ли никога няма да умре, и умира, като че ли никога не е живял» Паулу Коелю

Дата: 16.12.2019

Прочетено: 638