Уважаеми читатели,

Четвъртият брой на Noblesse Oblige излиза от печат в това време от годината, в което правим равносметка, потупваме се по рамото за успехите, гордеем се от постигнатото или плащаме за грешките, поставяме си нови цели и сменяме календара, за да препуснем през идните 366 дни.

Това последно за 2019 г. издание на Българска стопанска камара е посветено на темата Годината за българския бизнес“. В този брой представяме добрите примери, защото вярваме, че когато те са споделени, шансът да се увеличат е много по-голям.

Докато се срещах с предприемачи от различни сектори на икономиката, един от тях ми каза, че буквата „С“ в БСК му носи асоциация за светлото. Не знам дали е светло, но знам, че е сезон, в който нощите са по-дълги от дните. Нощта на 21 срещу 22 декември е най-дългата в годината. Дълга е и нощта, в която живее българският бизнес – некомпетентната администрация, данъчният произвол, безсилието на почтените да защитят себе си и бизнеса си, непредвидимостта на средата, сивата икономика и още по-сивите хора, който бюрократизират процесите…

Казват, че нощта е временна, някакви 15 часа, но българският предприемач е отровен и изморен от временни неща: временно плаща първите три дни от болничните, временно плаща неправомерно изчислена такса „битови отпадъци“...

Старите славяни са почитали деня с най-дългата нощ не като най-мрачното и злокобно време в годината, а като Деня на раждането на слънцето и началото на Новата година. Ние не отдаваме такова силно значение на зимното слънцестоене, но една нощ и за нас не е като всички останали - това е Коледната нощ. Святата коледна нощ. В тази нощ отвсякъде струи светлина и, най-вече - в мислите и надеждите за по-добри дни.

Този брой на Noblesse Oblige е нашето пожелание да има повече светлина за бизнеса. Светлите хора да са повече от мрачните. Светлият бизнес може да е успешен!

Светли да бъдат мислите, делата, празниците и идните делници на Новата 2020 г., скъпи читатели!

Дата: 18.12.2019

Прочетено: 751