Име: Лазар Канелов

Години: 29

Образование: Системно инженерство в Технически университет – София, Multiprocessor Systems-on-Chip в Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS)  

Работа:  Software Engineering Lead в Gtmhub, компания която разработва най-добрата в света платформа, помагаща на водещи индустрии да постигат целите си, използвайки OKR (Objectives and Key Results) методологията. Преди това работих дълго време като водещ R&D инженер в множество различни области на инженерството и приложната математика, като например вградени системи, моделиране на процеси и системи (теория на управлението), индустриална автоматизация (роботика, компютърно зрение), автомобилна и аерокосмическа индустрия, както и като ръководител на инженерни екипи в софтуерната индустрия, в предимно US и UK-базирани компании.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

  • Семейство и близки – нищо не може да замени чувството да знаеш, че хората, които най-много обичаш и най-много държат на теб, са близо до теб и във всеки един момент можете да бъдете заедно и да се подкрепяте.
  • Възможности – в последните години България напредва значително по отношение на IT и инженерната екосистема. Още повече, начинът да се запази това развитие е именно, когато млади и можещи хора, с опит и/или образование отвън, се върнат и допринесат със знанията, опита и енергията си тук.  
  • Потенциал/развитие – в България тепърва започват да се развиват определени направления, в които има голям потенциал, и възможността човек да е част от една такава стартираща екосистема дава невероятни възможности за развитие. Още повече, за мен лично е много важно привличането на младия талант. Например, нашите шампиони от международните олимпиади по природни науки да не търсят автоматично реализация навън с клишето “в България няма работа/бъдеще”, а напротив - да им дадем пример, че в България всъщност има работа и могат да се правят високотехнологични проекти на световно ниво.

Три неща, които искаш да промениш в България:

  • Образованието - ако има нещо, което е наистина важно, за да можем да се развиваме, то това е да имаме колкото се може по-добре образовани хора. И тук точно идва проблемът, че образованието в България изостава доста, особено в практическата част. Теоретично учебните програми на повечето ни университети не са много по-различни от тези на запад, както и отвъд океана, но разликата идва в практическата част и начинът, по който тези знания се прилагат и усвояват, а това е от изключителна важност, особено за инженерните дисциплини.
  • Ценностната система - това не е проблем само на България, като цяло е глобален, но истината е, че тук се усеща доста повече, като за това има много причини и една от тях е цялостно ниският стандарт на живот, но това не трябва да е причина хората да се фокусират на всяка цена върху материалните неща, а да мислят и отвъд тях, за наистина стойностните аспекти на живота.  
  • Корупцията - не е тайна, че България е в челните позиции, когато става въпрос за корупция и всички знаем и сме усещали по един или друг начин какъв голям ефект има това върху живота ни, при това на всички нива.

Откъде черпиш енергия? От хората, с които съм заобиколен, затова за мен средата е едно от най-важните неща. Когато около теб има хора, които “врят и кипят” в това, което правят, и го правят с толкова страст и любов, няма как тази енергия да не се прехвърли и върху теб.
Друг източник на енергия са хобитата ми, които са много и доста различни едно от друго, но всяко от тях си има времето и мястото, и най-вече - начинът, по който ме зарежда с енергия.

От какви лидери имаме нужда днес?  Комплексно е, но бих казал, че най-ценните качества, които трябва да имат, са интелигентност, емоционална интелигентност и много, ама много проактивност.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? “When something is important enough, you do it even if the odds are not in your favor/ Когато нещо е достатъчно важно, Вие го правите, дори ако шансовете не са във Ваша полза” – Илън Мъск. 

 

Дата: 12.01.2021

Автор: БСК

Прочетено: 945